Zbog ovih rančeva i ovakve garderobe, deca mogu da dožive maltretiranja i batine u školi!

Ako sinu kupite roze patike, on sigurno neće proći nezapaženo

  • 4

Priprema dece za školu je vrlo ozbiljan i zahtevan posao kome se morate posvetiti i do najsitnijeg detalja. Ranac sa obeležjem Partizana ili Crvene zvezde sigurno će biti primamljiv vašem mališanu, kao i roze patike koje imaju svi, ali zbog sve češćeg vršnjačkog nasilja bilo bi najbolje da ga odgovorite od te ideje, slažu se stručnjaci.

Pretukli dečaka samo zato što je Rom: Nosio srpsku zastavu, a onda su mu prišli i rekli da nema pravo da je nosi

Svedoci smo svakodnevnog nasilja među decom, a najčešći motivi su obeležja navijačkih klubova, kao i boje garderobe koju nose dečaci.

Ako sinu kupite roze patike, on sigurno neće proći nezapaženo.

- Ne treba nositi nikakva obeležja i upadati u oči nasilnicima koji jedva čekaju povod za napad. Ipak, te grupice su željne dokazivanja i maltretiraće sve one koji, konkretno u ovom slučaju, ne navijaju za njihov klub ili su različiti od njih - ispričao je za naš portal psiholog Aleksandar Šibul.

Kako kaže, najopasnije su one grupe koje imaju veze sa navijačima.

- Napašće bez razmišljanja pojedinca koji nosi dres ili ranac nekog navijačkog kluba samo da bi dokazali svoju moć u društvu. U najboljem slučaju će ga upozoriti, međutim, i to je retkost - dodao je on.

Foto: Marko Todorović

Aleksandar smatra da roditelji igraju veliku ulogu u svemu.

- Na detetu je da nešto želi, ali roditelj je taj koji će da kaže zašto je to dobro ili u ovom slučaju nije. Maltretiranje može potrajati mesecima, a nažalost dolazilo je i do stradanja mališana - istakao je on.

Psiholog smatra da garderoba sada ne predstavlja toliki problem.

Foto: Tanjug/AP

- Svetlije boje se sada nose, pa ti momci ne "upadaju u oči". To je današnja moda - zaključio je on.

Polazak u školu zahteva dosta pažnje sa vaše strane kao roditelja zato maksimalno predano pristupite tome, jer sigurno ne želite da vaše dete bude predmet vršnjačkog nasilja. 

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    29. avgust 2017 | 11:14

    Nije moguce da ovo savetuje jedan psiholog!Sramota!Treba uticati na roditelje tih malih nasilnika,a ostalu decu pustiti da oblace i nose ranceve kakve god zele! Moje dete upravo krece u prvi razred,da vidim ko sme da ga pipne zbog njegovog nindza ranca.

  • Jovan

    29. avgust 2017 | 11:17

    Zar se ne uvode školske uniforme?

  • Dend

    1. septembar 2017 | 17:44

    To se mora sankcionisati zatvorom za roditelje takve nasilnicke dece !Obicno roditelji takve dece su i sami nasilnici pa su deca od njih to i naucila !Dokaz je kad se takvoj deci, nasilnicima , desi vrsnjacko nasilje roditelji uzimaju pravdu u svoje ruke !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA