Ceo svet se muči sa komarcima, a meštani ovog srpskog grada su ih dočekali raširenih ruku! (FOTO)

Vazduh je bio toliko zagađen, da ni krvopije nisu htele da žive u njemu, a onda su stvari prošle godine počele da se menjaju

  • 1

Građani svih mesta u Srbiji uvek jedva čekaju prskanje komaraca, međutim, postoji grad čiji su se stanovnici ove godine obradovali invaziji krvopija!

Ovo je KOMARAC KULEKS PIPIENS koji širi zarazu po Srbiji: Ako imate glavobolju i temperaturu, odmah se javite lekaru

Da li su bitnije pčele ili ljudi? Neobičan rat se vodi zbog akcije na nebu iznad Beograda

Ovde su mnogi prvi put kupili mrežice za prozore, lampe i tečnost protiv komaraca, kreme koje se mažu posle ujeda. I to ih raduje. U pitanju je Bor.

Borani kažu da su u svom gradu, u par decenija unazad, skoro zaboravili kako izgleda ujed komarca.

Vazduh je bio toliko zagađen, da ni ovi insekti nisu hteli da žive u Boru. A onda su stvari prošle godine počele da se menjaju, a prvi komarci doseljavaju. Ovog leta ih je bilo "baš kako treba", kaže Mira Ignjatović iz Bora.

Foto: Telegraf

- Prošle godine me par puta ujeo komarac u gradu i shvatila sam da bih skoro zaboravila taj osećaj da ne idem na jezero. Onda su mi i drugi ispričali isto. Povezali smo da je "krivac" nova topionica bakra u RTB Bor, koja je izgrađena po ekološkim standardima 2015. godine. Čim je zagađenje vremenom palo, eto nama komaraca. Valjda smo jedini građani Srbije koje su komarci obradovali - kaže Mira.

Foto: Telegraf

Borani objašnjavaju da se pre 2015. dešavalo da na gradskim ulicama ne može da se diše, a kada "padne pepeo" sav opran veš sa žice mora ponovo u mašinu.

- Ljudi koji rade na pijaci, koja je ispod dimnjaka, nisu mogli da udahnu vazduh bez krpe na ustima. Bilo je strašno - svedoči Miloš Jokić iz Bora.

Foto: Profimedia

Smanjena emisija sumpor-dioksida iz nove topionice doprinela je poboljšanju kvaliteta vazduha u celoj Timočkoj krajini, pa se u ovom kraju Srbije danas udiše najčistiji vazduh.

Godišnja koncetracija sumpor- dioksida u Boru u 2016. godini bila je ispod granične vrednosti, što se nije desilo od 1976. godine, od kada se raspolaže podacima koje je prikupljao Institut za rudarstvo i metalurgiju.

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA