BEZ MITA DO OPERACIJE: Ministarstvo formiralo komisiju za borbu protiv korupcije u zdravstvu

- Apelujem na građane ako im lekar traži za neku hirursku intervenciju novac ili poklon veće vrednosti, a koju bi morao da izvrši po opisu svoga posla, da prijave MUP-u ili Komisiji pre nego što daju novac - poručila je predsednica Komsije Vesna Dimitrijević

  • 11

Ministarstvo zdravlja formiralo je Komisiju za borbu protiv korupcije u zdravstvu, a predsednica Komsije Vesna Dimitrijević je rekla da je cilj da se iskoreni korupcija i da će sve zdravstvene ustanove u Srbiji biti tajno kontrolisane.

NASTAVAK SEKSI SKANDALA U LESKOVCU: Slede smene zbog medicinske sestre i njenog ljubavnika

Dimitrijević, koja je bila u MUP-u Srbije, rekla je za RTS da Komsija ima pet članova, od čega su dva člana zdravstvene struke, pravnik i ekonomista.

Borski lekar uhapšen zbog primanja mita: Od pacijentkinje tražio 100 evra!

Oni će, kako kaže, nastojati da sveobuhvatno, svako iz svog aspekta, radi na suzbijanju korupcije.

Ističe da će Komisija raditi tajno i da niko u zdravstvenoj ustanovi, ni direktor, neće znati kada će doći u "posetu", jer jedino tako može da vidi koje je relano stanje.

- Radićemo provere javnih nabavki, vršićemo kontrolu u zdravstvenim ustanovama gde je potrebno da napravimo razliku između ugovrenih hirurških intervencija i odloženih hirurških intervencija, liste čekanja u zdravstvenim ustanovama - da li su opravdane i drugo".

Dimitrijević navodi da će poseban akcenat biti stavljen na traženje novca da bi se odradila neka hirurška intervencija, kao i da će prioritet rada Komisije biti postupanje po prijavi pacijanata i po prioritetu.

Nadležnost Komisije je, dodaje, ako se prepozna bilo koja koruptivna radnja u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji.

Foto: Milena Đorđević

Takođe, Komsija će proveravati i spregu zdravstvenih radnika sa kolegama u privatnim ordinacijama i sa apotekama i farmacetutskim kompanijama, s obzirom da mnoge privatne ordinacije ne ispunjavaju uslove za izvođenje hirurških intevencija u totalnoj anesteziji itd., rekla je Dimitrijević.

Ona je dodala da će se kasnije Komisija možda i proširiti, što će zavisiti od potreba.

Podseća da je krivično delo primanje, ali i davanja mita.

- Apelujem na građane ako im lekar traži za neku hirursku intervenciju novac ili poklon veće vrednosti, a koju bi morao da izvrši po opisu svoga posla, da prijave MUP-u ili Komisiji pre nego što daju novac - poručila je Dimitrijević i dodala da će Komisija brzom akcijom uspeti da spreči dalju koruptivnu radnju.

Napomenula je da je i lažno prijavljivanje, takođe, krivično delo.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    12. septembar 2017 | 10:30

    Oni ne traze ali odugovlace da bi sirotinja dala novac!

  • QoP

    12. septembar 2017 | 10:49

    Kad im date plate kao sto treba da im budu onda nece niti uzimati niti traziti....

  • Пацифиста

    12. septembar 2017 | 10:13

    Треба искоренити лошу навику овог народа да сваког ко уради свој посао за који је плаћен да треба частити. Проблем је у великом броју пацијената и наравно малом броју здравствених радника.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA