4

Za 3 meseca zbog nasilja u porodici kažnjeno skoro 7.000 ljudi! (FOTO)

Od 1. juna ove godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira s žrtvom i prilazi joj

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković održala je danas prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, koja je formirana u MUP-u na incijativu potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Porodično nasilje nije samo šamar, već i uskraćivanje novca

Ogroman broj žena trpi neki vid nasilja: Poražavajuća statistika

- Jedan od najvažnijih ciljeva je da osnažimo žrtve da prijave nasilje. U ispunjenju tog cilja svi treba da budemo jedinstveni, građani, državne institucije, organizacije civilnog društva. Ne smemo dozvoliti da žrtva ikada bude i ostane sama i moramo učiniti sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja -poručila je Popović Ivković nakon sastanka.

Ona je istakla da je od 1. juna ove godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

- Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave. Ove brojke pokazuju da se Zakon, ali i svi ostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama dosledno primenjuju i da daju efekte - rekla je Popović Ivković.

Foto: MUP Srbije

Ona je objasnila da Radnu grupu za borbu protiv nasilja u porodici čine pripadnici Direkcije policije koji se bave problematikom nasilja u porodici i predstavnici organizacija "UN women“ i Ženske platforme za razvoj Srbije.

- Održali smo prvi sastanak na kojem smo dogovorili bližu i intenzivniju saradnju u narednom periodu, u okviru koje ćemo analizirati pojedinačno slučajeve porodičnog nasilja i zahvaljujući iskustvu ženskih organizacija, iskoristićemo njihove primere dobre prakse kako bi primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bila još efikasnija - rekla je ona.

Foto: MUP Srbije

Direktorka organizacije "UN women“ Milana Rikanović zahvalila se Ministarstvu unutrašnjih poslova i ocenila je da je veoma važno što je borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama prioritet Vlade i MUP-a.

- Vidimo da se zakon primenjuje i da je broj izrečenih hitnih mera povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni mesec. Samo intersektorska saradnja svih ministarstava, ženskih nevladinih organizacija, Razvojne agencije, Ujedinjenih nacija može da odgovori na ovako složen i kompleksan problem - rekla je Rikanović.

Foto: MUP Srbije

Ona je ocenila da je izuzetno značajno što Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na zajedničkim evidencijama i što će napokon postojati zvaničan državni podatak o broju femicida u državi. Rikanovićeva je dodala da je značajna i posvećenost obučavanju policijskih službenika kako bi što bolje reagovali na terenu.

- Mislim da zajedničkim snagama možemo i dalje da unapredimo situaciju i definitivno osmelimo i osnažimo žene da prijave nasilje - zaključila je Rikanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: nasilje-u-porodici biljana-popovic-ivkovic nasilje radna-grupa mup
Najnoviji komentari
 • J
  J

  Kazne bi trebalo da budu zatvorske i tako se resava problem nasilja a novcane kazne idu drzavi sto je i cilj kad se bolje razmisli

 • M
  Miki

  Pola od toga nisu nasilnici dali musko ili zensko narod puko sa zivcima i besparicom niko nikoga nemoze da trpi drzava je dala mogucnost da svako moze svakoga da prijavi za gluposti ne dopusta da porodice resavaju probleme sami cim se umesa policija i socijalni rad brakovi skroz puknu ne racunajuci na stvarne nasilnike delili po skolama da deca mogu da prijave roditelje ako i povikne za njihovo dobro zato su se osilili pa ne fermaju ni nastavnike ili profesore drzava mora pod hitno da razvrsta i da vecu vladt policiji i socijalnim radnicima .

 • K
  Kosovka

  Samo napred drzavoooo stanute na kraj nasilnicima

Danas oblačno, kišovito, a duvaće i jak vetar: Samo jedan dan sledeće nedelje će nam vratiti letnju melanholiju

Najbogatija baka u Srbiji: Slovka je jedina čukunbaba u ovom kraju, ima 30 potomaka i ključni savet za sve (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 25. septembar 2017. godine

SLOBODANOVA BORBA KAO U RINGU: Životinjski radim da preživim mesec dana na Malti, bio sam spreman da spavam i na plaži! (FOTO)

Prošao 800 km bez ijednog kvara, pogodio sve mete, a generali bili u transu, jer je bolji od američkog: Kako je raspad SFRJ uništio posao od skoro milijardu dolara!

Bez bundevare, slanine i čvaraka dan u Banatu ne sme da počne: Dobro došli na banatski fruštuk!

Juče sam se udala u Čačku: Kad su pitali šta bih za poklon, rekla sam kovertu, a kad su gosti stigli, došlo mi je da ih OBESIM!

USKORO KREĆE GREJNA SEZONA: Ali dolazi do jedne velike promene, evo o čemu je reč!

Drama zbog sahrane u Novom Pazaru: Crkva joj ne da spomenik bez krsta na očevom grobu, a otac uopšte nije bio vernik!

Novosađanka odlučila da napusti grad i žurke: S porodicom je prešla na selo, a sad otkriva pravu istinu o životu van asfalta! (VIDEO)

Danas oblačno, ali kiša će padati samo u nekim krajevima Srbije: Jesen je već tu, vreme ostaje isto do ovog dana

VENČANJE U KUĆI MARJANOVIĆA U BORČI: Oženio se Zoranov brat

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 24. septembar 2017. godine

DA LI SRBI UOPŠTE VOLE ŽIVOTINJE? U prevozu im smetaju, ne postoji groblje za njih, a kad im dosade, izbace ih na ulicu!

Uskoro kreće blokada svih gradova u Srbiji, najavljuje MUP! Evo zbog čega će se to desiti

Obrali kukuruz, pa u prikolici zaigrali kolce: Nema tog posla koji će umoriti srpskog (ve)seljaka, a da ne zaigra kad ga dovrši! (VIDEO)

Sklavko je sa ženom živeo u Užicu pre 700 godina, ali samo će jedno od njih dobiti spomenik!

Aleksandrijski patrijarh Teodor II stigao u Beograd (FOTO)

U ritmu jeseni: Danas se smenjuju oblaci i kiša

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 23. septembar 2017. godine

”Dani ludaje” nezamislivi bez “Kinderbala”: Više od 500 kostimiranih mališana prodefilovalo gradom (FOTO)

TV PRESEK U 17: Srbija ima veliku podršku Amerike; Bundestag "pod lupom" zbog izbeglica; 350.000 zaposlenih na minimalcu (VIDEO)

NA OVOJ FOTOGRAFIJI VREBA SMRT: Dobro pogledajte jedan detalj i shvatićete zašto narod gine na prugama! (FOTO)

KONAČNO POMOĆ OVIM RODITELJIMA: Uskoro se očekuje usvajanje Nacrta zakona o nestalim bebama

PRVI VINSKI MARATON SRBIJE: Trčanje kroz vinograde, degustacije vina i koncerti

TV PRESEK U 14: Čist račun, duga ljubav - Britanija vraća novac EU; "Planulo" 30.000 za fudbalski meč (VIDEO)

Ceca živi u stanu sa sinom i čak 50 mačaka: Izviru iz svih ćoškova i fioka, komšije se danima žale na smrad

ISTRAŽIVAČI NA PRVI OGLED: Osam veličanstvenih istraživača za 8. Noć istraživača u Srbiji (FOTO)

Dejan je duboko udahnuo i iskočio iz aviona: Lepote koje je gledao mogla je da zabeleži samo GoPro kamera (VIDEO)