Za 3 meseca zbog nasilja u porodici kažnjeno skoro 7.000 ljudi! (FOTO)

Od 1. juna ove godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira s žrtvom i prilazi joj

  • 4

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković održala je danas prvi sastanak Radne grupe za borbu protiv nasilja u porodici, koja je formirana u MUP-u na incijativu potpredsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Porodično nasilje nije samo šamar, već i uskraćivanje novca

Ogroman broj žena trpi neki vid nasilja: Poražavajuća statistika

- Jedan od najvažnijih ciljeva je da osnažimo žrtve da prijave nasilje. U ispunjenju tog cilja svi treba da budemo jedinstveni, građani, državne institucije, organizacije civilnog društva. Ne smemo dozvoliti da žrtva ikada bude i ostane sama i moramo učiniti sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja -poručila je Popović Ivković nakon sastanka.

Ona je istakla da je od 1. juna ove godine, od kada se primenjuje Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, izrečeno 6.643 hitnih mera, od čega 2.190 privremenih udaljenja počinilaca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj.

- Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave. Ove brojke pokazuju da se Zakon, ali i svi ostali mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama dosledno primenjuju i da daju efekte - rekla je Popović Ivković.

Foto: MUP Srbije

Ona je objasnila da Radnu grupu za borbu protiv nasilja u porodici čine pripadnici Direkcije policije koji se bave problematikom nasilja u porodici i predstavnici organizacija "UN women“ i Ženske platforme za razvoj Srbije.

- Održali smo prvi sastanak na kojem smo dogovorili bližu i intenzivniju saradnju u narednom periodu, u okviru koje ćemo analizirati pojedinačno slučajeve porodičnog nasilja i zahvaljujući iskustvu ženskih organizacija, iskoristićemo njihove primere dobre prakse kako bi primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici bila još efikasnija - rekla je ona.

Foto: MUP Srbije

Direktorka organizacije "UN women“ Milana Rikanović zahvalila se Ministarstvu unutrašnjih poslova i ocenila je da je veoma važno što je borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama prioritet Vlade i MUP-a.

- Vidimo da se zakon primenjuje i da je broj izrečenih hitnih mera povećan za 30 odsto u odnosu na prethodni mesec. Samo intersektorska saradnja svih ministarstava, ženskih nevladinih organizacija, Razvojne agencije, Ujedinjenih nacija može da odgovori na ovako složen i kompleksan problem - rekla je Rikanović.

Foto: MUP Srbije

Ona je ocenila da je izuzetno značajno što Ministarstvo unutrašnjih poslova radi na zajedničkim evidencijama i što će napokon postojati zvaničan državni podatak o broju femicida u državi. Rikanovićeva je dodala da je značajna i posvećenost obučavanju policijskih službenika kako bi što bolje reagovali na terenu.

- Mislim da zajedničkim snagama možemo i dalje da unapredimo situaciju i definitivno osmelimo i osnažimo žene da prijave nasilje - zaključila je Rikanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    13. septembar 2017 | 20:53

    Pola od toga nisu nasilnici dali musko ili zensko narod puko sa zivcima i besparicom niko nikoga nemoze da trpi drzava je dala mogucnost da svako moze svakoga da prijavi za gluposti ne dopusta da porodice resavaju probleme sami cim se umesa policija i socijalni rad brakovi skroz puknu ne racunajuci na stvarne nasilnike delili po skolama da deca mogu da prijave roditelje ako i povikne za njihovo dobro zato su se osilili pa ne fermaju ni nastavnike ili profesore drzava mora pod hitno da razvrsta i da vecu vladt policiji i socijalnim radnicima .

  • Kosovka

    13. septembar 2017 | 16:44

    Samo napred drzavoooo stanute na kraj nasilnicima

  • mara

    13. septembar 2017 | 16:34

    I dalje nasilnicima dozvoljavate da gledaju djecu bez nadzora socijalnog radnika ili policije. Na zalost svjedoci smo sta se ne davno desilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA