Srednjoškolac iz Smedereva sredio pradedinu kuću i napravio pravi mali raj: Sada je poslao mnogo jaku poruku (VIDEO)

U protekle tri godine adaptirao je staru porodičnu kuću i kako kaže, neće otići iz sela iako planira da upiše Pravni fakultet

  • 5

Mihajlu Milovanoviću iz Mihajlovca kod Smedereva, učenik četvrte godine srednje škole bavi se jednim pomalo neobičnim poslom.

Ovakvi oglasi slamaju srca: Nikola ima samo 15 godina i treba mu posao da bi imao šta da jede (FOTO)

Za razliku od većine današnje omladine koja sve više teži urbanijem stilu života i koja jedva čeka da oseti čari i prednosti grada tokom studija, Mihajlo za sebe planira nešto sasvim drugo.

U protekle tri godine adaptirao je staru porodičnu kuću i kako kaže, neće otići iz sela iako planira da upiše Pravni fakultet.

Stara kuća, na samom rubu sela, datira iz prošlog veka i bila je gotovo urušena, ali Mihajlo je spasio od zuba vremena.

- Ona je moj kutak generalno, ja u njoj provodim proleće, leto, jesen i jedan dobar deo zime, uživam u njoj - kaže Mihailo. - Zbog toga sam se trudio, ali bih voleo da i drugi ljudi vide ovo, pogotovo neki koji nisu odavde.”

Kuća ima tri sobe koje su prepune autentičnih predmeta korišćenih u vremenu za nama. Od ćilima, srdžada, bokala za vodu, sinije, hoklice do ramova sa slikama njegovih predaka. Kuća sada miriše na bosiljak dok ne sazru dunje.

- To je naša teorija, naša seljačka teorija, da jedna generacija stvara i muči se, druga čuva, a treća uništi i onda sve tako Jovo nanovo sve ponovo ide”, podseća. Valjda sam ja ta treća generacija, koja, tačnije prva posle treće koja će nešto da obnovi, nešto da sačuva - kaže Mihailo.

Ispred kuće, pod krošnjom stare kruške, odmara sa društvom, tu u blizini je i mala bašta, a nedavno su mu stigla i drav za ogrev. Iako planira da upiše Pravni fakultet, svoju staru kuću neće zanemariti.

“Ja iz sela neću, jer selo volim, jer je selo deo mene i ja sam deo sela.”

Ekipu je dočekao i ispratio u narodnoj nošnji koja mu je ostala od pradede čije ime nosi. Sve što je uradio na obnovi kuće, uradio je da bi sačuvao tradiciju i istoriju svoje porodice i kaže da je svaki predmet u kući i oko kuće za njega podsetnik na njegove pretke.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • chicago

    14. septembar 2017 | 10:28

    Samo mogu da kazem blago tebi i da ti zavidim,zelim ti da uspes u tome sto si naumio,srecno

  • Srbin

    14. septembar 2017 | 10:09

    Bravo sine!

  • Radisa

    14. septembar 2017 | 12:04

    Kako ne kpirate, on se ne bavi poljoprivredom i ne zivi od tog zanimanja, vec je tamo kao turista tako da je smesna prica o tome kako se vratio tradiciji. Uskoro ce ipak pojuriti karijeru u gradu a ne na selu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA