≫ 

Počela akcija besplatnih pregleda: Da li se ZAISTA baš ništa ne plaća?

Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno

  • 3

U nedelju je počela akcija besplatnih pregleda u bolnicama u Srbiji. Tri klinička centra, u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, i još 58 opštih bolnica do 16 sati primali su sve pacijente.

Nazire se rešenje drame u Valjevu: Bolnica konačno dobija dečije hirurge

Pregledi su obuhvatali merenje nivoa šećera u krvi, pritiska i EKG. Iz ministarstva najavljuju da će se ovakve akcije ubuduće sprovoditi jednom mesečno.U Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa i Bolnici Dragiša Mišović nije bilo većih gužvi.

Bolnice širom zemlje otvorile su vrata za sve, pa i za one bez zdravstvenih knjižica.

- Sjajno, bez gužve svi su fini, svi su ljubazni - rekao je jedan od pacijenata za "N1".

- Dobio sam neka uputstva, kojih ću se sad pridržavati više a nisam baš mnogo vodio računa - kaže drugi.

- Sada čekam kod doktora, a pošto mi je juče bilo izrazito loše, meni je ovo ispalo baš kao, tako da sada će me pregledati kardiolog i to mi mnogo znači - zadovoljan je još jedan pacijent.

Foto: Telegraf

Po završenom pregledu, dobili su izveštaj o zdravstvenom stanju, a po potrebi upućeni na dalje lečenje.

- Pacijenti su motivisani da urade ove preglede, izuzetno su zadovoljni. Nažalost ili na svu sreću kod jednog broja pacijenata koji nisu znali da imaju šećera u krvi, otkrili smo visoke vrednosti šećera u krvi - izjavila je direktorka Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa Marija Zdravković.

Foto: Milena Đorđević

Od nelečenog ili loše lečenog dijabetesa u Srbiji godišnje umre 10.000 ljudi. To je samo jedan od razloga zbog kojih ministarstvo najavljuje uvođenje besplatnih pregleda svake treće nedelje u mesecu.

- Mislim da će se za sledeću akciju, koja će biti u par narednih nedelja od toga biti uključeni i domovi zdravlja i Klinički centar Srbije. Gde ćemo, ponavljam, još jednom izmeriti vrednost šećera u krvi, uraditi EKG izmeriti pritisak, poslušati pluća i srce - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U ministarstvu o akciji govore kao o "besplatnoj", međutim i nije baš tako. Troškovi rada sestrara, lekara i potrošnog materijala, verovatno će se finansirati iz budžeta, kažu u RFZO, drugim rečima, besplatne preglede opet će na kraju platiti građani.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja vvvv

    18. septembar 2017 | 08:12

    Nije lako nama sa nama Srbima.

  • Чикa Јова

    18. septembar 2017 | 08:43

    Па шта, није лако одрећи се слободне недеље за тричаву надокнаду, а да су сестре и доктори пацијентима плаћали ви би и тада нашли за сходно да негативно реагујете. Тако коментаришу они који никад, и словима никад, нису ништа ни за кога урадили.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA