Porodila sam se pre 2 meseca i živim sama sa bebom. Kada sam pomislila da je kraj, pokucala sam na OVA vrata, i dogodilo se ČUDO (FOTO)

Zdrava porodica znači zdravo društvo, pa svi imamo obavezu da pomognemo majkama koje treba da odgaje budućnost naše zemlje

  • 10

"Došla sam iz jednog manjeg mesta da studiram u Beograd, i na kraju druge godine saznala da je u drugom stanju. Dečko me je ostavio čim je saznao da sam trudna, a roditelji me se odrekli zbog sramote, i ne žele da čuju za mene. Porodila sam se pre dva meseca, i sada živim sama, u iznajmljenoj sobi, sa bebom, ali nemam nikakva primanja. Ono malo ušteđevine sam potrošila, a zbog deteta ne mogu da radim. Nemam nikoga, i nemam ni dinara u džepu. Mislila sam da je kraj, a onda sam odlučila da pokucam na još jedna vrata. I desilo se čudo".

Koliko ovakvih priča znate? Malo, jer se tome uglavnom ćuti. A žena poput ove devojke ima mnogo. Samo što mnoge ne znaju gde i kome mogu da se obrate kada su same, i kada nemaju primanja.

Besplatan Viber chat za trudnice: "Bebiron" odgovara na pitanja roditelja 7 dana u nedelji, ali to nije sve (FOTO)

Trudnice dobile svoja parking mesta na Voždovcu (FOTO) (VIDEO)

Ženama koje se nađu u takvoj situaciji, deluje da izlaza nema, jer nemaju od koga da očekuju pomoć. Važno je da ako se, slučajno, nađete u takvoj poziciji, ili ako znate nekoga ko ima taj problem, znate da rešenje postoji! U Beogradu u Ulici Zvečanska broj 7, nalazi se Materinski dom namenjen ženama koje su ostale same sa bebom, i koje nemaju nikakva finansijska sredstva.

- Materinski dom prihvata trudnice i majke sa decom sa čitave teritorije Republike Srbije. U poslednje dve godine značajna promena je to što se u domu nalaze majke i deca iz država zahvaćenih velikim migracijama, a koje se nalaze u postupku dobijanja azila u našoj zemlji - izjavila je Mila Vuković iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine, za Telegraf.

Žene u Srbiji koje žele da zadrže svoje dete, uprkos brojnim problemima, imaju vrata na koja mogu da pokucaju, i mogu da očekuju da će ih članovi ovog humanog doma širokih dočekati širom otvorenih ruku.

Zahtev za smeštaj u Materinski dom po pravilu šalje nadležni Centar za socijalni rad koji pravi procenu potrebne podrške porodici. Najčešće i osnovne informacije o domu dobijaju od radnika Centra za socijalni rad, ali smo imali i situacije da su majke saznale o usluzi "Materinski dom" preko sredstava javnog informisanja, kao i od drugih majki koje su bile na smeštaju - objasnila je Mila Vuković proceduru prijema u dom humanosti.

Foto: Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine

U ovom domu majke sa decom do godinu dana, kao i trudnice, dobijaju smeštaj, hranu, zdravstvenu brigu i negu, a takođe se obučavaju za samostalni život i brigu o detetu.

- Kapacitet doma zadovoljava potrebe smeštaja za 20 majki i 20 dece, a aktuelno se u domu nalazi 16 majki, od čega 4 trudnice i 17. dece - sa ponosom je izjavila Mila za Telegraf.

Neke od majki koje borave u ovom domu su i same deca, s obzirom na to da su još uvek maloletne, a najčešći razlog zbog kojeg traže ovakav vid pomoći jeste neprihvatanje od primarne porodice i sredine.

- Razlozi za smeštaj mogu biti različiti, ali su to najčešće nedostatak podrške primarne, kao i zasnovane porodice, izloženost zlostavljanju, kako partnerskom, tako i u okviru porodice, različiti traumatski doživljaji, kao i procena da je određenim majkama potrebna dodatna podrška u razvijanju roditeljskih kapaciteta i veština - navodi Vuković.

Foto: Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine

Za one majke koje se nalaze u Materinskom domu, jer nemaju finansijska sredstva da odgajaju svoje čedo, zaposleni u domu preduzeli su sve mere da im olakšaju pronalaženje posla, sa ciljem da porodica ostane na okupu.

-  Proces traženja posla je bitan deo plana osamostaljivanja za porodicu. Tim Materinskog doma sarađuje sa različitim organizacijama koje se bave zapošljavanjem. Deo podrške predstavlja i posredovanje u upisivanju dece u predškolske ustanove, što je često preduslov za majke da počnu da rade - objašnjava Mila Vuković.

U trenutku kad se trudna žena ili porodilja oseti odbačeno ili usamljeno, jer su joj svi njeni okrenuli leđa, ovakav dom zaista pruža utehu i veru u bolje sutra. Materinski dom sve nas treba da nauči da svakome treba pomoći bez osuđivanja, jer nečije malo nekome je mnogo.

Zdrava porodica znači zdravo društvo, pa svi imamo obavezu da pomognemo majkama koje treba da odgaje budućnost naše zemlje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daki

    3. oktobar 2017 | 21:48

    Samo da mi je znati kako roditelji mogu da odbace svoje dete. Čuj, u 20. veku ih je osramotila. Pa vanbracna deca su se rađala od kako svet postoji ili od kako je ustanovljena institucija braka. Za svoje dete bih se borila do poslednje kapi krvi. Bas bi me bilo briga sta ko misli. Da vidim onog ko nije počinio nikakav greh. Jer po pravilu, oni koji olajavaju su najveći gresnici.

  • Mara

    3. oktobar 2017 | 22:27

    Da li mozda neko zna da li im treba garderoba? Imam dosta skoro nove garderobe za devojcicu uzrasta do dve godine. Ne razumem i nikada necu razumeti roditelje koji tako odbacuje svoje dete i unuce, unuku. Ja sam rodila sa 22 godine i moji su bili presrecni bez obzira sto sam mlada, nisam zavrsila fakultet do kraja itd. Imam njihovu maksimalnu podrsku. Neko bi sve dao da ima unuku, unuce. Imam komsinicu koja je beskrajno tuzna sto njena cerka nece da radja i kaze zauvek ce mi biti kuca prazna.

  • Ella

    3. oktobar 2017 | 19:43

    Svaka cast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA