≫ 

Srpski voćari prodaju i opale jabuke i to po četiri puta većoj ceni nego ranije, zbog mraza u Evropi! (FOTO)

Dok nekih godina ni jabuke u prvoj klasi voćari ne mogu da prodaju po dobrim cenama, ove godine će uprkos svim vremenskim nedaćama, uspeti odlično da unovče i jabuke "padalice"

  • 4

Zbog mraza u Evropskoj uniji naši voćari prodaju i opale jabuke i to po četiri puta većoj ceni nego ranije.

Maline se traže, ali ovo voće donosi najviše novca: Zarada i do 30.000 evra

U jednom mačvanskom mestu, svaki deveti stanovnik je u sistemu socijalne zaštite

Kada je takva jabuka samo za domaće kapacijete onda je prodajemo za pet do sedam dinara po kilogramu, ali kada je traže i stranci stiže i do 22 dinara.

Dok nekih godina ni jabuke u prvoj klasi voćari ne mogu da prodaju po dobrim cenama, ove godine će uprkos svim vremenskim nedaćama, uspeti odlično da unovče i jabuke "padalice". Reč je o onima koje padnu na tlo i koriste se za

industrijsku proizvodnju sokova.

Ove godine će cena "padalica" biti i četiri puta veća nego u nekim prethodnim godinama. Razlog je mraz u zemljama u okruženju.

Foto: Telegraf

Veroljub Kačarević, inženjer zaštite bilja iz Vinče kod Topole i voćar kaže da je pozni prolećni mraz ove godine zahvatio voće u Hrvatskoj, Sloveniji, delu Italije, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj.

- Proizvođači jabuka u Evropskoj Uniji imaju obaveze prema svojim kupcima industrijske jabuke za sokove, pa da ne bi izgubili kupca za sledeće godine, oni "padalice" uvoze od nas. Obično, kada se jave kupci za "padalice" iz inostranstva,

cena drastično skoči.

- Kada je takva jabuka samo za domaće kapacijete onda je prodajemo za pet do sedam dinara po kilogramu, ali kada je traže i stranci stiže i do 22 dinara. Ovako dobra cena "padalice" poslednji put je bila 2011. godine - objašnjava Kačarević.

Foto: Telegraf

Ove godine će voćari moći dobro da naplate i prvoklasnu jabuku. Voćari iz Topole gotovo celokupnu proizvodnju izvoze u Rusiju. Rod će biti manji zbog prolećnih mrazeva, pa suše i grada u avgustu.

U nekim voćnjacima biće 40 odsto manje roda, a u nekim tek desetak odsto manje, zavisno od lokacije voćnjaka i da li postoji navodnjavanje.

Foto: Telegraf

- Srećna okolnost je da je ove godine cena jabuke dobra, pa će i oni koji su imali štete uspeti pristojno da zarade. Cena zavisi od sorte, pa je zlatni delišes sada oko 55 centi po kilogramu, a ajdared oko 50. Ranijih godina je cena ajdareda bila oko 25 dinara ( 25 centi) u berbi - objašnjava Kačarević.

Najniža cena jabuke je baš u berbi, a tokom zimskih meseci raste, da bi u maju bila najviša.

Daljinac baner

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    21. septembar 2017 | 10:53

    Mnogo vecu stetu su pretrpeli malinjaci,vena duplo niza.Gde je tu logika?

  • Vladimir

    21. septembar 2017 | 08:28

    Prodaju pa ih rusi posle vracaju hahaa.

  • majka i baka

    21. septembar 2017 | 08:12

    prodaju jabuke koje su popadale na zemlji i kazu to su organske ne prskane!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA