Zadatak za drugi razred osnovne škole pola Srbije ne može da reši: I nastavnici su u šoku! (FOTO)

Zadatak sa trouglovima u udžbeniku za matematiku za drugi razred osnovne škole toliko je bio komplikovan da su se i sami matematičari uključili u rešavanje , ali nisu mogli da shvate šta je autor udžbenika zaista hteo

  • 45

Matematički zadatak sa toruglovima koji se pojavio u knjizi za drugi razred osnovne škole toliko je bio komplikovan za jednog osmogodišnjka da su se u raspravu uključili i matematičari kako bi razrešli ovu čudnovatu mozgalicu!

Deluje prelako, ali samo pravi genijalci znaju tačno rešenje ovog matematičkog "problema" (VIDEO)

Još jedan nezgodan matematički zadatak: Prošli put bilo je dosta muka, da li možete ovog puta da odgovorite tačno?

Naime, dete koje je radilo ovaj matematički zadatak nije radilo sabiranje 3 broja, pa uporno misli da treba neka dva broja da sabere ili oduzme, pa treći broj da sabira sa brojem u kružiću. Profesori matematike odmah su se uključili u polemiku i rešavanje nedoumica o ovom zadataku, a ovo su neki od zanimljivih komentara.

- Nažalost, sve više vidim udžbenike koji zbunjuju decu što za posledicu ima da omrznu matematiku. Čak Veneove zbirke treba kritički koristiti, a ne skakati po zadacima uz još jedan veliki problem - štamparske greške, napisao je jedan od matematičara.

Drugi je bio još oštriji, gde se jedan matematičar pita šta se podrazumeva da se treba uraditi u zadatku. Da li je to možda zbir 3 broja iz trougla? A to nigde ne piše, na što se nadovezao njegov kolega ironičnim odgovorom da su deca koja su rešavala ovaj zadatak trebala da pogode šta je pisac hteo da kaže.

Foto - Ilsutracija: Profimedia, Wavebreak

U nastavku polemike komentari prema autoru ovog matematičkog zadatka su bili još ironičniji pa su napisali da je dovoljno da ako traže da se upiše broj koji odgovara , dete je to trebalo i da uradi.

 A tek izraz "U označena polja...", šta li to znači? Moglo je "U prazne krugove ....", ili nešto slično. Tu se upiše jedno rešenje, kao primer, da bi se znalo na šta je autor mislio. Ovako je baš glupavo. Svako može da piše udžbenike... - su samo deo komentara na ovu temu.

Ono u čemu su neki ostali složni jeste da je autor ovog udžbenika iz matematike morao da napiše bar jedno rešenje da bi bilo jasno kako treba da se urade ostali zadaci, a to u slučaju ove knjige za drugi razdred nije jasno definisano.

Da li vi možete reštiti nedoumicu i ovaj zadatak oko kog su polemiku poveli i sami matematičari? Da li vidite logiku? Odgovore ostavite u komentarima!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    21. septembar 2017 | 16:59

    Ako je na toj strani sve sa sabiranjem-moje mišljenje je da se saberu ta tri broja....ali ovde treba deci jasno napisati a ne da oni razmišljaju "šta je autor mislio"!!! Inače meni se uopšte ne dopada ovo naše školstvo(uključujem i udžbenike,nastavnike,plan i program---apsolutno ništa)...a deca su mi uzrasta 9 i 12 god....

  • Vladimir

    21. septembar 2017 | 17:10

    Luda kuca bre.

  • Miroslav

    21. septembar 2017 | 16:57

    Od sutra prelazimo na integrale!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA