≫ 

Kraljica "Dana ludaje", najteža bundeva od 288 kg: Pobednik Blaže Jelić otkrio kako se gaji šampionka i gde će potrošiti nagradu (FOTO)

Blaže kaže da se nije nadao nagradi, jer se proizvodnjom ludaja bavi tek četiri godine, a nagrada od 100.000 dinara će sigurno dobro doći

  • 2

Kikinda, prestonica džinovskih tikvi, postala je danas bogatija za još jednu pobedničku, na 32.”Danima ludaje” od neverovatnih 288 kilograma.

On je prvo napravio ludnicu na "Danima ludaje", a večeras će svirati za Naomi Kempbel! (FOTO)

Ponosni vlasnik, Kikinđanin Blaže Jelić, nakon deset godina prvi je domaćin takmičar koji je pobedio u svome gradu.

Početnik u proizvodnji gigantskih ludaja, Blaže kaže da se nije nadao nagradi jer se proizvodnjom ludaja bavi tek četiri godine, a nagrada od 100.000 dinara će sigurno dobro doći:

- Srećan sam što je nagrada ostala u našem gradu. Seme sam dobio od organizatora i posejao sam je na parceli između Kikinde i Nakova. Imao sam malo više vremenskih neprilika , čak možete da vidite i male ožiljke na njoj, ali na svu sreću odolela je i gradu i suši ovoga leta- kaže Blaže.

Tikvi je dnevno trebalo velika količina vode, pažljivo sam je zalivao i vodio računa o njoj:

Foto: Telegraf

- S obzirom da je posađena na običnoj njivi, prezadovoljan sam rodom. Svakodnevno sam vodio brigu o njoj, a što se tiče nagrada uložiću u napredak svoje proizvodnje - ističe pobednik ovogodišnje najteže ludaje.

Najdužu tikvu od 294, 5 centimetara ove godine uspela je da odgaji gospođa Jelena Vukadinovi iz Sremskog Jarka:

- Bavimo se povrtarstvom u porodici te nam nije strano da uzgajamo ludaje, ali pobedničku nismo očekivali. Seme sam dobila od Dušana Jankova pa sam odlučila da se okušam u uzgoje tikve. Suprug mi je pomogao,ali verujte i sami smo iznenađeni ovom nagradom - rekla nam je gospođa Jelena koja je postavilo rekord u uzgoju najdužih tikvi tokom svih ovih godina koliko traje manifestacija.

Foto: Telegraf

Prošlogodišnji pobednik Dušan Jankov iz Čuruga, zadovoljan je drugim mestim sa ludajom od 264 kilograma:

- Moralo je i ovo da se dogodi. Ovo je očekivano, mnogi će vam reći da je loša godina za proizvodnju ali svi smo po malo pogrešili. Drago mi je da je pobednik iz Kikinde i dobro je što se pojavljuje neko iz senke, to unapređuje proizvodnju i otvara konkurenciju - kaže Jankov.

Foto: Telegraf

Za Milana Desnicu iz Savinog Sela, apsolutnog rekordera najveće tikve od čak 507 kilograma, treće mesto i ludaja od 260 kilograma su zadovoljavajući:

- Takmičio sam se u Hrvatskoj, u Tovarniku gde sam osvajao prva mesta, ali nigde nije kao u Kikindi. Nastaviću da se takmičim i vraćam se Kikindi - kaže nam Desnica.

Foto: Telegraf

Proizvođači najdužih tikvi koji su seme dobilo od Dušana Jankova po prvi put su se okušali u uzgoju tikve. Drugo mesto pripalo je Stevanu Matiću iz Zemuna koji je proizveo tikvu dugu 291 centimetar, dok je treće mesto osvojio Nebojša Žunić sa ludajom dugačkom čak 282 centimetra:

- Svu zahvalnost dugujemo Dušanu, od njega sam čuo za manifestaciju, uz druženje napravili smo kompromis kako se to radi. Počelo je kao zabava, uz njegovu pomoć i korisne savete odgajili smo ovakve tikve - kaže Matić.

Foto: Telegraf

- Nastavićemo i sledeće godine ćemo se sigurno takmičiti, godina nije bila naklonjena proizvodnji, ali evo vidite, uspeli smo -ističe Žunić.

Ludaja kao simbol Kikinde opevana je u pesmama –Kad se popneš na ludaju , a ti vidiš varoš celu. Narandžasta biljka koja je iz Južne Amerike preneta u Evropu, već više od tri decenije predstavlja brend grada.

Od malog lokalnog takmičenja,”Dani ludaje “ postali su svetska manifestacija gde je ove godine "Jelen" bio i zvanično pivo, pa ako se pitate kako to izgledaju džinovske tikve, dođite u Kikindu gde vas očekuju gigantske ludaje sa kojih vidite ne samo Banat, već i pola Vojvodine.

Foto: Promo

Prvo mesto dobilo je vrednu nagradu od 100.000 dinara, dok je za drugo obezbeđen iznos od 30.000 dinara , a za treće 20.000 dinara.

Pogledajte video:

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    23. septembar 2017 | 21:34

    NIE STO SAM KIKINDJANIN ALI S PINOSOM KAZEM OVO JE NAJLEPSA, I NAJZDRAVIJA MANIFESTACIJA U EVROPI.

  • Vesna

    23. septembar 2017 | 21:48

    Neverovatno... Pa i svinje sa 288 kg.je Mnogo!! '!svaka čast domaćinu!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA