U domu Karađorđa Petrovića: Hoće li opština Rača uspeti da sačuva od propadanja etno kompleks posvećen voždu? (FOTO)

Boravak u ovom parku je svojevrstan čas istorije ili bi bar mogao da bude

  • 0

Etno kompleks posvećen Karađorđu Petroviću, u njegovom rodnom selu Viševac kod Rače, lagano propada jer opština zakonski nema prava da ga održava! Uprkos urušavanju kompleksa koji je sagrađen 2004. godine, na dvestogošnjicu Prvog srpskog ustanka, đaci na ekskurzijama i turisti ovo mesto često posećuju. Ako se ne najave, zateći će zaključane objekte i pomalo tužnu i sablasnu sliku.

Srbija ne zaboravlja svog heroja: Na Oplencu obeleženo 200 godina od smrti Karađorđa

OVU BITKU PAMTI SVAKI SRBIN: Evo zašto je Srbija PONOSNA što je imala Karađorđa i njegove JUNAKE!

Etno kompleks je zapravo okućnica Karađorđevog oca Petra, mesto na kakvom je verovatno rođen Đorđe Petrović 1768. godine. Opština Rača i turistička organizacija ove opštine nemaju prava da ulažu u kompleks jer je on posle izgradnje ustupljen Šumadijskoj eparhiji na 99 godina. Preko puta etno kompleksa je crkva. Bilo je inicijativa da se sa Eparhijom dogovori vraćanje voždovog etno kompleksa opštini Rača, ali tu se stalo.

Davor Timotijević, direktor Turističke organizacije Rača kaže da je zbog propadanja kompleksa uvek "prozivana" turistička organizacija, ali da je ona u ovom slučaju nemoćna.

Foto: Telegraf

- Konkurisali smo kod Ministarstva kulture za novac koji nam je potreban zbog obnove i održavanja kompleksa, ali projekat nam je odbijen pošto opština nije vlasnik tog prostora. Mi nemamo prava ni jedan dinar novca građana tu da uložimo jer prostor nije naš - kaže Timotijević.

Foto: Telegraf

Ovaj etno kompleks mogao bi da bude turistička atrakcija, ali i čas istorije na otvorenom. U sred parka je tri metra visok spomenik Karađorđu. Prikazan je Vožd iz mlađih dana, kao hajduk, onako kako je verovatno izgledao kada je pozvao narod na ustanak. Spomenik je urađen tako što je vojska dala mesingane čaure za izlivanje. Ovo je delo akademskog vajara Stanimira Pavlovića iz Beograda. Pored spomenika je i spomen-česma. To je prvi objekat podignut u ovom selu u znak sećanja na rođenje Karađorđa. Ideja je nastala još 1891, ali je česma podignuta tek 1925. godine.

Foto: Telegraf

I česma i novi spomenik su na ulazu u mali park. U njemu je parking, mala letnja pozornica i rekonstruisano etno domaćinstvo. U park je preseljeno nekoliko objekata s kraja 18. i početka 19. veka.

Kuća za stanovanje nazvana je Petrova kuća, prema Karađorđevom ocu i stručnjaci su sigurni da je baš tako izgledalo njegovo domaćinstvo. Svi objekti su od drveta, grede su užlebljene i sastavljene drvenim klinovima.

Foto: Telegraf

Nema tavana, krov je od drveta, a pod zemljani, sa ognjištem na sredini. Unutra je napravljen raspored sa stvarima koje je u to doba imalo jedno domaćinstvo. Postavljene su čak i lutke kako bi se bolje videla odeća tog vremena. Danas se sve to samo nazire kroz prozore, ko proviri.

Foto: Telegraf

Uz zgradu za stanovanje podignut je i vajat, kačara, brvnara, pčelinjak sa košnicama kakve su nekada bile, jer je poznato da su Karađorđe i njegovi roditelji čuvali pčele. Dvorište ispred glavne zgrade je popločano drvenim daskama. Boravak u ovom parku je svojevrstan čas istorije ili je bar trebalo da bude.

Foto: Telegraf

- Šteta je što ovo propada jer tokom aprila i maja, u vreme ekskurzija, imamo svakodnevne posete etno kompleksu. Turističke agencije dovode svoje klijente iz cele Srbije, nekada stignu i po dva autobusa u isto vreme. Kada nam se najave obezbedimo da neko otvori kuću i pomoćne objekte, a kada nema najave posetioci mogu samo da obiđu prostor - kaže Davor Timotijević iz TO Rača.

Foto: Telegraf

On obećava da opština neće odustati od plana da rekonstruiše kompleks - uradi osvetljenje spolja i iznutra, obnovi i obogati postavku i sadržaje, nabavi nove rekvizite, popravi ogradu.

- Ako bi turistička organizacija bila upravitelj ili korisnik tog prostora mogli bi da konkurišemo za novac koji nam je potreban - kaže Timotijević.

Foto: Telegraf

U Rači je pre nekoliko godina postojala ideja da se uz pomoć još dve šumadijske opštine - Aranđelovca i Topole, osmisli atraktivna turističa ponuda ovog kraja, pod nazivom "put Karađorđa". Taj put bi vodio od mesta rođenja do mesta stradanja Vožda, preko Orašca gde je podigao ustanak, Topole koju je odredio za prestonicu, sve do Radovanjskog Luga gde je tragično završio i crkve Pokajnice koju je, u znak pokajanja, podigao Voždov kum Vujica.

Foto: Telegraf

Do te ideje put je dug, ali u TO Rača kažu da su "stvari počele da se odmotavaju" i da ima pomaka u rešavanju problema.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA