≫ 

Oslobođen Miroslav Mišković!

Suđenje po optužbama za utaju poreza, odnosno za oštećenje fabrike maziva u Kruševcu biće ponovljeno

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, Mila Đuraškovića od optužbi da su oštetili putarska preduzeća. Sud je takođe ukinuo deo prvostepene presude kojom je Miroslav bio osuđen na pet godina zatvora i osam miliona dinara, zbog optužbi da je pomogao sinu Marku da utaji porez po odbitku od oko tri miliona evra.

Mišković kupuje hotele u Albaniji

Mišković novi vlasnik hotela "Holiday In"-a i Belekspo centra"

Istim rešenjem, Apelacioni sud je naložio da mu se zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka suđenje za utaju poreza ponovi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Ukinutim delom presude Mišković je 20. juna 2016. bio osuđen zbog krivičnog dela utaja poreza izvršena pomaganjem.

Po nalaženju Apelacionog suda nema dokaza da je Mišković izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u vezi sa putarskim preduzećima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U osudujućem delu presude, koji je ukinut, po nalaženju Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka "budući da su u obrazloženju presude izostali razlozi o odlučnim cinjenicama, a oni razlozi koji su dati su u znatnoj meri nejasni i protivurečni.

Suđenje će mu se sada ponoviti samo po delu optužnice tužilaštva za organizovanui kriminal koja ga tereti za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća.

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Foto: Tanjug/Oksana Toškic

Istom današnjom odlukom Apelacioni sud je ukinuo deo presude kojom su Marko Mišković i Milo Ðurašković bili osuđeni na zatvorske i novčane kazne zbog utaje poreza, a Ðurašković i još nekoliko okrivljenih i zbog oštećanja kruševačkog FAM-a i naložio da im se suđenje ponovi pred Specijalnim sudom.

Ukinutim delom presude Marko Mišković je bio osuđen na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara.

Ðurašković je zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva (FAM) i utaje poreza bio osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara, a njegovi saradnici u tom slučaju na kazne od tri do pet godina zatvora.

Presudom Apelacionog suda Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović pravosnažno su oslobođeni optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Zbog optužbi za pomaganje Marku Miškoviću da utaji porez suđenje će se ponoviti i prema Živojinu Petroviću i Jadranki Bardić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog oštećenja FAM-a, ponovo će se suditi Dejanu Jeftiću, Risti Ristiću, Bori Jeliću, Branislavu Jovanoviću, Ljiljani Kostić i Srđanu Filipoviću.

Po nalaženju Apelacionog suda, nema dokaza da su Đurašković i Marko Mišković oštetili putarska preduzeća, pa tako ni da su im Risto Ristić, Milutin Gašević, Dejan Jevtić, Zdravko Rašo i Predrag Filipović u tome pomogli.

Što se tiče ukinutog dela presude, po stavu Apelacionog suda, prvostepena presuda sadrži bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

- Izreka prvostepene presude je nerazumljiva, protivrečna sama sebi i razlozima presude, pri čemu ne sadrži ni razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a oni koji su dati su nejasni i u znatnoj meri protivrečni - naveo je Apelacioni sud.

Današnjom odlukom Apelacionog suda, "pala je" optužnica tužilaštva za organizovani kriminal koja ih je teretila da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti, odnosno da su ih u periodu od 2005. do 2010. godine oštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je 2010. godine.

Sumnja se da su optuženi u tom slučaju oštetili preduzeće "Fam" iz Kruševca za iznos od oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara ( oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BaneBG

    27. septembar 2017 | 15:47

    Pravda je spora, ali dostizna!

  • Milka R.

    27. septembar 2017 | 19:03

    Sramota velika Miskovic i njegov sin opljackali sve sto su mogli i debelo se obogatili ..a sud ih uvek oslobadja !KATASTROFA OD ZAKONA SRBIJE!!

  • Pile

    27. septembar 2017 | 15:59

    Ljudi bezite iz ove zemlje, gde god, ako imate bilo kakvu mogucnost samo bezite, koliko god vas noge nose.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA