Jedna od 8 žena u Srbiji oboli od karcinoma dojke: Evo šta im je zajedničko

Naša zemlja nalazi se na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke, dok svake godine u našoj zemlji godišnje oboli oko 4.600 žena, naglašeno je na jučerašnjoj tribini „Vreme je za promene”

  • 10

Preterana telesna težina, nepravilna ishrana i smanjenje fizičke aktivnosti doprinose nastanku od 25 do 33 odsto slučajeva obolevanja od raka dojke, dok redovan samopregled, odlazak kod lekara na mamografski i ultrazvučni pregled, kao i prihvatanje zdravih stilova života doprinose prevenciji i ranoj dijagnostici maligniteta.

Revolucionarni uređaj otkriva rak za 10 sekundi - a u bolnice stiže 2018.

Problem je što se Srbija nalazi na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke, dok svake godine u našoj zemlji godišnje oboli oko 4.600 žena, naglašeno je na jučerašnjoj tribini „Vreme je za promene”.

Rak dojke najčešći je zloćudni tumor kod nas, istakla je dr Stanislava Otašević, predsednica Udruženja „Evropa Dona Srbija”, i dodala da od ove bolesti mogu da obole i muškarci, mada se to dešava veoma retko.

Jedna od osam žena oboli od karcinoma dojke. I dalje najviše obolevaju žene koje imaju od 45 do 65 godina. Naše udruženje bori se da unapredi svest žena o značaju zdravlja dojke, ali i da svima budu dostupni jednaki načini dijagnostikovanja i lečenja bolesti – kaže Otašević dodajući da je „Evropa Dona” ustanovila 15. oktobar za Dan zdravlja dojki kako bi podsetila devojke i žene o značaju ranog otkrivanja bolesti i važnosti zdravih stilova života.

Zahvaljujući postojanju udruženja pacijenata, napominje dr Maja Gulan, hirurg-onkolog, bolesti više nisu tabu tema, a žene počinju otvoreno da govore o problemima sa kojima su se susrele u toku lečenja.

Foto-ilustracija: Profimedia

– One šalju poruku da je bolest izlečiva i da sa njom može da se živi – dodala je dr Gulan.

Profesor dr Dragana Bogdanović Stojanović, iz Instituta za onkologiju Vojvodine, naglasila je da rak dojke lagano raste i da je važno da žene koje imaju od 50 do 70 godina odlaze na mamografske preglede na svake dve godine.

– Ultrazvuk nije zamena za mamograf. Žene kod kojih se rak otkrije u ranoj fazi imaju šanse ne samo za izlečenje, već i za mnogo kvalitetniji život kasnije jer često promene svoje prioritete. Žene se često plaše zračenja prilikom pregleda, ali to apsolutno ne ugrožava zdravlje. U budućnosti se mogu očekivati mnogi inovativni načini dijagnostikovanja raka dojke, samim vađenjem krvi ili grudnjakom koji prati promene temperature – ukazala je dr Bogdanović Stojanović.

Istraživanja nisu povezala poseban način ishrane sa rizikom od obolevanja od raka dojke, ali ishrana je veoma važna. Savet je da treba uzimati hranu bogatu vlaknima i niskim procentom masti, voće i povrće, a ograničiti unos crvenog mesa i mesnih prerađevina i ugljenih hidrata.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    27. septembar 2017 | 23:12

    GLAVNI I JEDINI UZROCNIK SVIH OBLIKA KARCINOMA JE ZRACENJE!!! HIROSIMA,NAGASAKI,CERNOBIL,FUKOSIMA,ATOMSKE PROBE,ATOMSKE CENTRALE I 1999GODINE URANIJUM I PLUTONIJUM!!! KONTROLA SVAKIH 6MESECI JER POSLE PREDJE NA LIFNE ZLJEZDE I SVE BUDE KASNO!!! OPERACIJA I ZRACENJE SU LEK A HEMOTERAPIJA SMRT!!!

  • predator je alien

    27. septembar 2017 | 21:42

    Povrće I voće samo treba jesti povrće meso izaziva te bolesti I mleko

  • tetovirani covek

    27. septembar 2017 | 21:54

    Opasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA