Ako nam deca pod hitno ne ostave tablete, telefone i računare, sva će imati krivu kičmu veoma brzo

Smatra se da oko 50 odsto školaraca je neaktivno, što vremenom dovodi do kifoze kičme. Tako da bol u leđima ukazuje na mišićne probleme, ali asimetrije trupa su daleko više opasnije, i to je neophodno što pre uočiti kod dece da bi se moglo uspešno lečiti.

  • 4

Zakrivljenje kičme veće od 10 odsto se leči fizikalnom terapijom i jačanjem muskulature, ako je zakrivljenje oko 30 odsto mora da se nosi mider, a ako je veće, neophodna je operacija.

Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

7 ODLIČNIH razloga zbog kojih bi trebalo da imate VIŠE DECE

Ako vaša deca tokom odrastanja veći deo provode neaktivna i u sedećem položaju, stvara se nesklad između tela koje raste i mišića koji su slabi. Takođe ni nošenje torbe na jednom ramenu nije uopšte dobro jer dovodi do refleksnog krivljenja.

Znaci koju ukazuju na deformitet kičmenog stuba jestu bol u ramenima i vratu i leđima, a skolioza i kifoza se primećuje po asimetriji trupa. I zato treba da posmatrate kako vaše dete stoji, da li su mu lopatice izbačene, ili da li je jedno rame višlje od drugog. Ramena, struk i kukovi treba da su simetrični.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Danas se veli broj dece žali na bol u vratu i rameni, tako da od ukupnog broja dece koja dođu na pregled, 1% njih moraju na operaciju, što je oko 100 dece godišnje. Najbolja prevencija da se ovo ne desi jeste to da je dete aktivno!

Foto: Telegraf

To ne mora da znači da svako dete mora nešto da trenira i da se bavi sportom, ali mora na drugi način biti aktivno. Danas veliki broj dece sedi za kompjuterom ili je na telefonu, više nema one igre kao pre napolju u parku bilo gde. Jako malo vremena provde u šetnji što je neophodno za pravilan rast deteta.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xxx

    2. oktobar 2017 | 11:21

    Imam i ja krivu kicmu od gimnazije ,fakulteta i usavrsavanja a nismo imali ni telefone ni tablete pa.....?!

  • ATIMUS

    2. oktobar 2017 | 12:33

    Budalaština

  • DARKO 100%

    2. oktobar 2017 | 11:26

    Uvedite u skole svaki dan po 2h fizickog vaspitanja💃🏃⚽🏇🏊🏂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA