Roditelji koji GOVORE DECI DA SU PAMETNA prave veliku grešku - evo i zašto

Navikli smo da deci govorimo da su pametna, ali prava motivacija utiče na njihov razvoj i rezultate

  • 3

Istraživanja su pokazala da su deca koja su hvaljena zbog njihove inteligencije sklona varanju.

ZA DOBRO JUTRO: Ovoj deci je uragan doneo poklon u dvorište i ona su najsrećnija sada na celom svetu (VIDEO)

I druga dva deteta nađena na zgarištu: Srbija je nema, ove anđele progutala je vatra

Svetski dan dece niskog rasta: U Srbiji 600 mališana prima hormonsku terapiju

Karol Dvek je u istraživanju, koje je trajalo dugih 40 godina, došla do rezultata koje roditelji i učitelji moraju ozbiljno da shvate. Deca koja su hvaljena zbog njihog truda više nego zbog njihove inteligencije ostvarila su bolje rezultate i imala su veće šanse za uspeh jer su motivisanija.

Ako deca veruju da se njihova inteligencija može razvijati, da nije urođena i konačna, ona se bolje nose sa izazovima i trude se da napreduju. Ovo ih najviše pogađa u mlađem dobu, piše Independent. Istraživanje je pokazalo da deca uzrasta od 3 godine mogu da pokažu veće nepoštenje ako su hvaljena zbog inteligencije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

-Čak i kada roditelji i učitelji znaju da šteti deci, oni to nastavljaju da rade. Istraživanja pokazuju da štetni uticaj ide dalje od motivacije i zahvata i domen morala. Tako dete postaje podložnije varanju jer želi da bude najbolje i da ispuni očekivanja- rekao je psiholog iz San Dijega.

U istraživanju sprovedenom u Kini, naučnici su ispitivali 300 dece uzrasta 3 i 5 godina koja su učestvovala u igri pogađanja. Neka su bila hvaljena zbog njihove inteligencije, neka zbog njihovih sposobnosti, a neka nisu dobijala nikakve pohvale.

Bila su upozorena da ne varaju, a onda su ih ostavili same u sobi. Deca koja su hvaljena su snimljena skrivenom kamerom kako krišom gledaju odgovore na karticama. To je razlog velikih očekivanja koja ona moraju da ispune jer ih smatraju pametnima i sposobnima. Veća želja da to dokažu dovodi do varanja, dok deca koja nisu hvaljena manje varaju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆupričaninSWE

    19. septembar 2017 | 14:38

    Meni je samo jednom rekla majka da sam pametan, kada sam bio baš mali. Ubrzo sam je demantovao. Otac je uvek mislio suprotno, a to misli i dalje.

  • Sudija Dred

    20. septembar 2017 | 04:10

    A sta ako im ja govorim da su pametna zato sto se bas trude i rade?

  • Nikola

    20. septembar 2017 | 02:04

    Meni je otac stalno govorio da sam prepametan itd, to me je izluđivalo jer sam svestan činjenice da sam kao i druga deca, jednostavno kažite detetu bravo, svaka čast itd, nema potrebe za preuveličavanjem jer dete to neće shvatiti kao iskreno mišljenje i misliće da to roditelji govore samo zato što ste njihovo dete, deca više vole roditelje koji su racionalni, ali ne i negativni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA