≫ 

U LOVU NA OLUJE: Ova dva Zrenjaninca ne znaju za strah, prkose munjama i najstrašnijim olujama (FOTO) (VIDEO)

- To je ljubav i strast, to je glavni podsticaj za naš rad. Ne kaže se džabe: "Radi ono što voliš i nećeš nikad raditi" - ističe Jovan

  • 16

Jovan Čabrilo (23) i Matija Uglješin (32), naizgled obični mladići iz Vojvodine, imaju jedan baš neobičan hobi. Njih dvojica su prvi srpski lovci na oluje i vrsni prognozeri vremenskih prilika. Bar tako kažu oni koji ih prate na društvenim mrežama.

Evo kako možete da dobijete odštetu ako vam u nevremenu padne drvo na auto! (FOTO)

Vetar se čuje kao žena koja vrišti iz sve snage! Uragan-čudovište Marija stigao do Portorika, počele su i poplave, sledi najgore! (VIDEO)

Zanimanje za oluje se i kod jednog i kod drugog javilo u najranijem detinjstvu, studirali su isti Tehnički fakultet, ali ih je sudbina spojila u trenutku kad obojica studiraju na IT akademiji. Matiju posebno privlače nepogode, munje i opasni oblaci, dok Jovana više zanima prognoza i najava opasnih vremenskih prilika. Matija je tražeći prognoze na internetu pronašao Jovana i oduševio se prognozama, pogotovo kad je saznao da je i on iz Zrenjanina.

Foto: Milena Đorđević

- Matija je poslao fotografije u inboks i video sam ih. Onda smo skontali da smo iz istog grada, Zrenjanina. Zajedno nas privlači priroda i sva ta dešavanja, a Matiju više iz ugla fotografisanja. Prošle godine smo nekoliko puta zajedno izašli na teren i dopalo nam se da jurimo za olujama. U međuvremenu smo došli na ideju da pokrenemo stranicu VojvodinaMeteo - počinje priču Jovan.

Foto: Matija Uglješin

Sada se viđaju svake nedelje, obišli su celu Vojvodinu crnom astrom... Bilo je, kažu, jedno pet, šest uspešnih potera ove sezone.

- Od ove godine zvanično lovimo oluje. To je ljubav i strast, to je glavni podsticaj za naš rad. Ne kaže se džabe: "Radi ono što voliš i nećeš nikad raditi" - ističe Jovan.

Foto: Matija Uglješin

Matija kaže da posebno voli da radi noću jer je tada lakše fotkati munje. A kako oluje i munje mogu da budu jednako opasne, pitali smo ih kako se bore protiv straha.

- Strah je uvek prisutan. Ne može da se bude ravnodušan ni kad seva intenzivno, a kamoli kad je grmljavina koja je najopasnija i najnepredvidljivija - kaže Matija.

Foto: Milena Đorđević

Jovan dodaje da ih u tim trenucima drži adrenalin koji se oseti tokom jurnjave i koji se ne može opisati.

Sezona potere je završena, može eventualno da ih izmami napolje neka jaka grmljavina u zimskim mesecima. Na oluje će, kažu, morati da čekaju do maja sledeće godine.

- Kako je nastupio hladniji vremenski period ima manje energije u atmosferi i samim tim manje uslova za te vremenske nepogode - otkriva Jovan.

Foto: Matija Uglješin

JURE SUPERĆELIJE, KITOVA USTA, TROMBU...

Obišli su Bačku Toplu, Vršac, Belu Crkvu, Zrenjanin... i uspeli da nekoliko puta vide superćeliju, koja je jedan od najačih oblaka i najjačih oluja koje mogu da se stvore.

- Karakteriše ih rotacija. Ove sezone smo ih imali nekoliko. Superćelija kada zaživi ona može da opstane satima sama od sebe, dok obični olujni oblaci traju do sat vremena najviše. Imali smo jednu situaciju kada se javila super ćelija kod Pančeva. Ona je živela skroz do Rusije - sa oduševljenjem priča Jovan.

Foto: Matija Uglješin

Želja im je da uhvate trombu, valjkasti oblak nalik tornadu, ali ne toliko jak. Veruju i da je moguć nastanak tornada.

Pamtiće oluju od 5. maja ove godine kod Bačke Topole kao najstrašniju jer je praktično ona jurila njih.

Foto: Matija Uglješin

- Oblaci su bili jezivi, konstantno je sevalo i grad nas je pratio u stopu, jedva smo se izvukli. To su bila "kitova usta" zato što oblak izgleda kao da guta sve pred sobom - objašnava ushićeno Matija.

KAKO SE ZAŠTITITI OD OPASNIH VREMENSKIH PRILIKA?

Na osnovu numeričkih modela Jovan predviđa vremenske pojave. Vodilja su mu bili globalni numerički modeli koji predviđaju vreme za nekih 15-ak dana. Za uže područje počeo je da koristi lični numerički model WRF-ARW rezolucije 3 km i na osnovu njega je u stanju da prognozira lokalne procese, pljuskove s grmljavinom i druge nepogode. Za potrebe Srbije i deo Balkana prilagodio je model profesora dr Zaviše Janjića.

Foto: Jovan Čabrilo

- Pratite Vojvodina Meteo da vidite kakvo će vreme biti i kad se sprema nevreme, sedite kući i gledajte naše lajv prenose  - poručuje šaljivo Matija, jer kad su drugi kući, onda stupaju oni.

Foto: Jovan Čabrilo

Porodica i prijatelji im kažu da "su ludi", ali oni na to uz osmeh i šalu odmahuju.

- Brinu se malo, ali sad već imamo iskustvo. Koristimo šampon od koprive. Stalno nosimo taj šampon jer kažu da neće grom u koprive - osmehuje se Jovan.

Foto: Milena Đorđević

Želja im je da pokrenu mrežu automatskih meteoroloških stanica, kojoj će moći da se priključe svi građani i da zainteresuju što veći broj ljudi za meteorologiju. Jedna od prvih stvari koju bi svako trebalo da zna je kako prepoznati kad nam se sprema nevreme.

Foto: Milena Đorđević

- Prvo se pojave ti visoki oblaci - cirusi, onu su predznak promene kada se nešto tamo dalje od nas dešava. E onda posle dva, tri dana se to nešto isto desi i kod nas - uverava nas Jovan.

Foto: Milena Đorđević

On nam je otkrio i da će toplo biti jedino u četvrtak 5. oktobra. Nakon toga nas očekuju znatno niže temperature, koje će potrajati sve do kraja sedmice, uz mestimičnu kišu tokom petka i subote, dok je u višim planinama iznad 1500m vrlo moguć i prvi sneg.

A da li je jednako dobar prognozer kao što je vešt u jurenju olujnih oblaka, imaćemo prilike vrlo brzo i da vidimo.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Donje baljege

    4. oktobar 2017 | 19:11

    Neradnici dokoni

  • Demi

    4. oktobar 2017 | 22:29

    Najbolji, najbolji, najbolji!!! Tacno u sat kazu kada ce padati kisa, duvati vetar itd itd! Svi meteorolozi kod njih u skolu! Svaka cast!

  • Čak Noris

    4. oktobar 2017 | 19:03

    Ja kad idem ulicom vetar prestaje da duva, a tornado se sklanja da prođem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA