U Topličkom okrugu zabranjeno polaganje vozačkog ispita: Auto školama preti zatvaranje

Dopis iz MUP-a stigao je nakon niza upozorenja i produžetka roka

  • 11

Sve auto-škole u Topličkom okrugu dobile su pre četiri dana dopis iz MUP-a, u kome stoji obaveštenje da se do daljnjeg obustavlja polaganje završnog ispita za kandidate koji žele da dobiju vozačku dozvolu.

Božina kuća je ukleta, promenila je 17 vlasnika: Ovu građevinu decenijama niko ne želi da kupi, iz jednog morbidnog razloga

Time je preko 400 kandidata, koji su prošli obuku i položili teorijski test ostali na milost i nemilost, jer ne mogu da izađu na vožnju, čime se i dodatno izlažu trošku jer preti da im istekne važnost testa, kao i lekarskog uverenja koje moraju imati tokom polaganja. Dopis je stigao nakon niza upozorenja i produžetka roka, koje je nadležno ministarstvo poslalo lokalnoj samoupravi da obezbedi uslove za polaganje vozačkog, odnosno da uskladi saobraćajnu signalizaciju u gradu sa zakonom koji je izašao još 2012. godine.

Samim tim što im je onemogućeno da izvedu kompletnu obuku do dobijanja vozačke dozvole, mnoge škole su u panici i preti im zatvaranje, iako su prethodnih godina dosta para uložili kako bi poslovanje uskladili sa zakonom.

- Sve uslove koje je država tražila od nas, mi smo ispunili, i a većina je podigla i kredite kako bi obezbedila sve to. Kada je lokalna samouprava trebalo nešto da uradi, nastao je problem. Ovo je sramota ne samo za grad, već i čitav Toplički okrug jer je Prokuplje bilo mesto gde vozački ispit polagali kandidati i iz svih drugih opština Kuršumlije, Blaca i Žitorađe - kaže Zoran Simić, vlasnik Auto-škole "Tomo" iz Kuršumlije za "Blic".

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On najavljuje da će ukoliko lokalna samouprava problem ne reši u najskorijem roku, vlasnici svih osam auto škola koje su registrovane u Topličkom okrugu, započeti štrajk. Podseća da je ovo prvi put da se nakon pedeset godina vožnja ne može polagati u Prokuplju, te da je neko morao da reši taj problem kako bi predupredio ovo što se desilo.

Vlasnici auto škola tvrde da sve i da se danas krene u rešavanje problema, to neće moći da se završi u narednih nekoliko meseci, a kako dolazi zima realno neće moći pre proleća.

- Kako ćemo mi da radimo, da isplaćujemo plate, da plaćamo dažbine državi pa i toj lokalnoj samoupravi ako nam nije omogućeno da radimo. Šta da kažemo kandidatima koji su prošli kompletnu obuku i stigli do završnog ispita, odnosno vožnje. Koliko da čekaju, čemu da se nadaju. Siromaštvo je na sve strane i umesto da pomognemo ljudima i smanjimo troškove, dodatno im otežavamo - dodaju vlasnici auto škola.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Elaborate koji je jedna privatna agencija uradila još sredinom godine, predati su lokalnoj samoupravi kako bi odradili određene nedostatke oko horizontalne i vertikalne signalizacije, osposobili još jedan semafor i time obezbedili uslove, ali i povećali bezbednost u gradu. Međutim, do danas je sve to ostalo mrtvo slovo na papiru.

Predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović kaže da je upoznat sa problemom te da su sredstva za ovu namenu opredeljena poslednjim rebalansom budžeta, ali je uputio novinare na njegovog zamenika i predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Prokuplje Miroljuba Paunovića. On je bio nedostupan na komentar, jer se nalazi na službenom putu u Sloveniji.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Inače, poslednja sednica Saveta za bezbednost saobraćaja održana je u drugoj polovini avgusta, gde je između ostalog rečeno da su iz opštinskog budžeta za rad Saveta predviđena sredstva u iznosu od 9, 2 miliona dinara.

- Vozačke ispite kandidati iz sve četiri opštine polažu u Prokuplju. Zbog toga je na sednici odlučeno da se pristupi donošenju neophodnih planskih dokumenata, kako bi se polaganje ispita nastavilo u Prokuplju - rekao je tada Paunović uz konstataciju da će se dokumenta i njihova implementacija uraditi u planiranom roku.

Od tada, ništa se nije uradilo na rešavanju problema koji je sada eskalirao.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prokuplje027

    4. oktobar 2017 | 20:58

    To sto se radi sa auto školama u Prokuplje to je smesno i zahtjeva ogromnu sankciju svima koji to rade , čast izuzecima . Ja sam izlazio na polaganje dva puta i pao naravno jer nisam imao vezu , 90% ljudi pada prva dva puta jer nalaze neke mane koje uopste i ne postoje a oni na papiru mogu da pišu šta hoce . Ajde i to svi smo svjesni u kakvoj državi živimo i da je čela država korumpirana ali bar dozvoli ljudima da izadji na polaganje pa polozice iz 7 puta valjda nekako . U Prokuplju se po 5 mjeseci ne izašli na polaganje praktičnog ispita. Sramota

  • Kursumlija

    4. oktobar 2017 | 20:01

    Ja sam polagao u auto skoli tomo.Kod Zokija.Na casove nisam isao odvozio sam mozda 3 sve ukupno.Na polaganje testova sam prepisao na kraju od coveka do mene jer je dogovor ostani do kraja pa cemo srediti,a sto se voznje tice i tu mi je bilo sredjeno preko tog istog zokija,a glavni policajac je dule na polaganju voznje svi oni koji polazu u kurs.blace i prok.znaju o cemu pricam svi su povezani i svi rade na mufte,sve moze samo daj lovu.A to sto losi vozaci izlaze nikom nista,znaci rizikuju tudje zivote za rucak u kafani i 50e.

  • Ja sam

    4. oktobar 2017 | 21:06

    Da se zatvore i auto skole u Vranju pod hitno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA