Ženska imena koja su deo srpske vekovne tradicije danas su "retro", a imaju predivna značenja

Devojčica koju bude krasilo ovo ime, biće "rođena od Boga". U korenu imena je asirska reč luddi koja znači ljudi

  • 1

Tradicija se svakim danom sve više zaboravlja, pa tako i stara imena koja se sve manje koriste. Pored toga što su lepa i zvučna, njihova vrednost je i tome što imaju značenja koja su vekovima obeležavala žene u Srbiji.

Imaju mnogo jako značenje: Ako volite kratka imena, bićete oduševljeni ovim koja su veoma popularna i lepa

Izdvojićemo samo neka od njih i možda na takav način dati ideju roditeljima koji se još uvek nisu odlučili kako da zovu svoje dete.

1. JASNA

Kratko ime koje se sve manje upotrebljava iako označava da je osoba koja ga nosi, svetla, sjajna. Ukoliko svojoj ćerki date ovo ime odisaće pozitivnošću, optimizmom i šarmom.

 2. ZOR(IC)A

Ovo ime inspirisalo je mnoge umetnike, jer označava deo dana pre izlaska sunca, te na taj način simboliše nestanak mraka i početak svetlosti. Svetlo ime za svetlu budućnost malene devojčice.

3. LIDIJA

Devojčica koju bude krasilo ovo ime, biće "rođena od Boga". U korenu imena je asirska reč luddi koja znači ljudi.

Foto: Pixabay

4. NADA

Kako ovo ime potiče od imenice nada, ono označava veru u pozitivan ishod događaja u životu. Nada je daleko moćnija od bilo kog zla, što je pokazano u grčkoj mitologiji kroz priču o Pandori koja je otvorila kutiju i pustila sva zla, osim nade.

5. JOSIPA

Ime Josipa dolazi iz grčkog i latinskog jezika, a koren mu je u hebrejskom, Johosef, složen od dve hebrejske reči Jo, što je skraćenica od Jahve,Bog i glagolskog oblika Jasaf, dodao je, umnožio. Značenje ovog imena je Bog neka doda, umnoži.

6. JELENA

Ime potiče od grčkih imena Elena i Helena koja znače "sunčeva svetlost, sjajna, blistava".

7. MIR(IC)A

Postoje mnoga tumačenja ovog imena, ali ime Mir(ic)a najverovatnije je nastalo od reči mir. Prema latinskom tumačenju Mira znači predivna.

Foto: Profimedia/Daša Gazdíková - ČIF

8. RUŽ(IC)A

Ime kraljice cveća divno će pristajati svakoj devojčici. Ime Ruža je snažno i simbolično, a istovremeno je nežno, romantično i krhko.

9. VER(IC)A

Osnovno tumačenje porekla imena Vera je hrišćanska vrlina, vera, a samo ime može se prevesti kao "ona koja veruje" ili "ona koja je verna". Prema drugom tumačenju ime potiče od latinske reči veritas, što znači istina, pa se Vera može prevesti kao "ona koja je istinita".

10. LJUB(IC)A

Žensko ime staroslovenskog porekla. Postoje tumačenja da je nastalo od biljke ljubičice, ali je mnogo verovatnije da je nastalo od glagola ljubiti. Može li lepše nego nazvati ćerku imenom koje asocira na ljubav?

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gordana

    23. februar 2018 | 14:21

    Ala ste ih nasli,mani ga..A Mirjana,ljiljana,Veroslava,Verica,Spomenka,Ruzica(valda bi prosla kao Rouz)..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA