≫ 

VAŽNA NOVINA: Dečja klinika u Tiršovoj dobila aparat za magnetnu rezonancu

Novi aparat je jačine polja 1,5 T

  • 0

Univerzitetska dečja kliniku u Tiršovoj ulici godišnje obavi blizu 2000 snimaka magnetnom rezonancom, te je za ovu ustanovu veoma bitan novi aparat.

LEPA VEST ZA PACIJENTE: Na zračenje bez liste čekanja!

Ovaj aparat za savremenu MR dijagnostiku snima sve delove tela, pa je od velikog značaja za kliniku u Tiršovoj ulici.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će uskoro biti raspisan tender vredan pet miliona evra za nabavku opreme toj kilinici.

- Radi se o najboljem aparatu koji postoji u regionu po svim performansama. Koštao je više od milion evra, a nabavljen je sredstvima Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima - rekao je Lončar nakon obilaska klinike.

On je dodao da je takav apraat bio neohodan srpskom zdravstvenom sistemu , odnosno pedijatriji i neonatologiji.

Podsetio je da nisu isti pregledi za decu i odrasle na magnetnoj rezonanci jer je kaže, teško očekivati od dece da budu mirna tokom pregleda, te da je osim savremenog aparata neophodan i dobar tim anesteziologa, tehničara...

Ministar je rekao da oko 300 pacijenata čeka na dijagnostiku, da svi hitni slučajevi idu odmah na pregled.

- Tiršova sada ima dve magnetne rezonance i u narednih mesec dana na pregled će stići svi kojima je ta vrsta dijagnostike potrebna - naglasio je ministar.

Prednost novog aparata je u tome što ima garanciju pet godina, ali i ta da će sve što pokvari u roku od sedam dana biti popravljeno i aparat će biti u funciji što nije bio slučaj sa prethodnom opremom.

Lončar je najavio i početak radova na obnovi fasade bolnice u Tiršovoj koji će početi 16. oktobra.

Foto: Tanjug/Žestić

Direktor Tiršove Zoran Radojičić kaže da je Tiršova dobila jedinstven aparat u regionu, da sličan postoji samo u Sloveniji, da je prednost što je bešuman, jačine 1,5 Tesla i da je za dečji organizam je taj tip aparata najbolji.

- Imamo softver za sve delove tela, za centralni nervni sistem, meka tkiva - pojasnio je on.

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević dodao je da će u Tiršovoj osim fasade i stolarije raditi rekonstrukciju ambulantnog dela, čija je vrednost oko 800.000 evra.

- U Tiršovu će tokom ove i u prvoj polovini naredne godine biti uloženo oko 7,5 miliona evra - rekao je Blagojević.

On je dodao da je u toku realizacija projekta izgradnje nove zgrade Tiršove koja će imati 30.000 kvadrata, a da je vrednost građevinskih radova oko 30 miliona evra, vrednost opreme oko 24 miliona evra.

Izgradnja Tiršove 2 finansira se od sredstava dobijenih od Razvojne banke Saveta Ebvrope.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA