Porodica Lemajić iz Srema za godinu dana proizvede i proda 3 TONE DOMAĆEG MESA! Tajna je u poslu kojim se bave

Ove godine je dobra otkupna cena, ali nema radne snage. Zemlja, štale i mašine, iako se nude po cenama ispod tržišnih, teško nalaze kupca

  • 6

Poslednjih godina proizvodnja i prodaja svinjskog mesa i prerađevina u Srbiji je u porastu, ali je idalje daleko ispod proseka u odnosu na vreme od pre dve decenije. Pozitivno je što se u selima u Sremu, sve više ljudi vraća stočarstvu. Naime, u Vojvodini na porodičnim farmama uzgaja se više od milion svinja godišnje.

Stide se što su čobani, a plata im je 56.000 dinara!

Domaćinstvo Lemajića bavi se stočarstvom već decenijama, a kupcima u zemlji isporuče tri tone domaćeg kulena, slanine, kobasica i drugih prerađevina tokom godine.

U oborima je više od 200 svinja. Sve što naprave, prodaju - tako je i kod drugih proizvođača u Sremu. Ipak, sve to, manje je nego što je otkupljivačima potrebno.

- Naše svinje se prase u Sremu, odgajaju se na toj hrani koja je narasla u Sremu, na toj slami koja je iz Srema. Znači, sve je domaće - autohtono, ono što treba da bude, da se pravi. Mora se znati raditi, mora se znati kvalitet. Ne možete vi hraniti makar šta, makar kako - rekao je Predrag Lemajić iz Vašice kod Šida.

Ove godine je dobra otkupna cena, ali nema radne snage. Zemlja, štale i mašine, iako se nude po cenama ispod tržišnih, teško nalaze kupca.

Foto: Freeimages/mzacha

U samoj Vašici ima na desetine napuštenih kuća, a stočarstvo i poljoprivreda, po kojima je ovaj kraj nekada bio poznat, jedina su šansa za oporavak.

Lemajići su tako, pre dve godine, na jednom zapuštenom imanju, podigli savremenu farmu.

- Ujutru kada se ustane, onda se svinje hrane, čisti se, pa se pravi hrana da bi uveče sve opet, i tako u krug - kaže Zorica Lemajić.

Pomoć uvek zafali na jesen, kada počne svinjokolj. Onda je to strašno, to ne može čovek sam, dodaje Zorica.

- Ima tu nekoliko momaka u selu koji rade i tove od 200 do 300 komada i ne odustaju. To je nekada bolje ili gore, ali se nečime moraju baviti - kaže Predrag.

Šansu je prepoznao i dvadesetogodišnji Jovan Miščević. Porodični posao preuzeo je nedavno. Uzgaja oko 200 tovnih svinja. Meso, za sada, prodaje domaćim kupcima.

Foto-ilustracija: pixabay.com

- Godinama moji rade ovo, preci unazad kolenima, svi se bave stočarstvom, tako da sam ja odlučio da nastavim sa tom gradnjom i da proširim proizvodnju, da osavremenim koliko je to moguće - ističe Jovan Miščević.

Sremski delikatesi prodaju se u zemljama regiona – najviše u Hrvatskoj i Bosni. Međutim, spas je u izvozu svežeg mesa, ali ga trenutno nema.

Kod nekada najvećeg otkupljivača Rusije, problem je cena, a na tržištu Unije još važi zabrana prolaska sirovog mesa kroz njenu teritoriju, zbog vakcinacije protiv svinjske kuge.

Uprkos svemu, nove farme i veća proizvodnja, možda su najava boljih dana za domaće stočare.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • TD SRB-in

    9. oktobar 2017 | 10:24

    A gde su tu svinje? Na livadi

  • Рс-Бл

    9. oktobar 2017 | 11:42

    Шта је три тоне годишње, да би било рентабилно бар 30 тона би требао да прода

  • piercing&tattoo

    9. oktobar 2017 | 12:11

    Čobani u 21 veku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA