≫ 

Od 1. oktobra više niko ne mora na šalter: Uvedena automatska overa zdravstvenih kartica

Privrednici više ne moraju da overavaju knjžice zaposlenih, već je dovoljno da im redovno uplaćuju zdravstveno osiguranje, isto važi za nezaposlene i penzionere

  • 2

Nema više overavanja zdravstvenih kartica! To praktično znači da 150.000 poslodavaca u Srbiji više neće prikupljati silnu dokumentaciju i čekati u redu na šalteru kako bi produžili važnost plastične kartice svojih radnika. Isto važi i za 175.000 nezaposlenih i novih penzionera.

Od juna olakšice i za firme: Evo kako će se overavati zdravstvene kartice i šta to znači za poslodavce

Mukotrpno čekanje u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) ponavljalo se najmanje dva puta u godini za blizu tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodice, a ako su u pitanju bili radnici na određeno vreme, overa zdravstvenih kartica obavljana je i do pet puta godišnje.

Zahvaljujući digitalizaciji javne uprave, privrednici više ne moraju da overavaju knjžice zaposlenih, već je dovoljno da im redovno uplaćuju zdravstveno osiguranje. 

Vlada Srbije inicirala je automatsku overu, kao jedan od projekata u okviru programa "Stop birokratiji".

Foto: Promo

- Uvođenje novog sistema samo je jedna u nizu mera kojima ćemo otklanjati administrativne prepreke. Rad na čišćenju birokratskih procedura nastavlja se punim intenzitetom - istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Zahvaljujući novoj usluzi, pred šaltere Republičkog fonda više neće morati da dolazi više od 150.000 poslodavaca, koji osiguravaju oko tri miliona zaposlenih i njihovih porodica. To će im uštedeti oko 500.000 sati godišnje, odnosno oko 1,5 miliona evra.

Foto: Telegraf

Usluga je uvedena 1. oktobra, a namenjena je poslodavcima, mada korist od toga imaju i nezaposleni i "novi penzioneri".

- Automatsku overu kartica omogućili smo povezivanjem pet državnih institucija u jedinstvenu bazu informacija. RFZO, kao vlasnika kartica uvezali smo s bazom podataka Poreske uprave, CROSO (Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja), PIO i NSŽ - rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

- Overa zdravstvenih knjižica godinama je bila veliki birokratski teret za poslodavce i osiguranike. Uvođenjem kartica zdravstvenog osiguranja, nalepnice su ukinute, ali je potreba za podnošenjem zahteva za overu ostala. Takva praksa jednostavno je neprihvatljiva u doba digitalizacije - dodala je premijerka.

Foto: Promo

Generalni direktor kompanije Delez Srbija Kventin Roje rekao je da je ta kompanija hrabro ušla u projekat i pomogla Vladi da napravi bolji sistem za celu privredu.

- Našoj kompaniji, koja zapošljava više od 12.000 ljudi dosadašnji način overavanja zdravstvenih knjižica oduzimao je mnogo vremena i bio je velika prepreka u tom segmentu našeg funkcionisanja. Znanje i iskustvo koje posedujemo stavili smo na raspolaganje srpskom društvu. Uvek ćemo biti tu da podržimo unapređenje poslovnog ambijenta, posebno u oblasti digitalizacije. Ako je sistem u kojem poslujemo bolji, mi ćemo, kao kompanija, bolje da obavljamo naš posao i bićemo efikasniji u ispunjavanju očekivanja naših kupaca - zaključio je Roje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA