0

Prokupčani prikupljaju i restauriraju stare fiće, pa tako sređene ne žele da ih prodaju. Za to imaju mnogo jak razlog (FOTO)

Automehaničar Dragan Stolić dodaje da su svi automobili proizvedeni od 1971. do 1984. godine.

Inspirisani kultnim filmom "Nacionalna klasa" i Draganom Gagom Nikolićem u ulozi Flojda, grupa Prokupčana počela je da kupuje i uređuje stare fiće, a nedavno su krenuli sa restauracijom jednog koji će biti identičan onom iz filma.

Pavlika je prokupačka superbaka: Već 40 godina se ne odvaja od traktora, ore zemlju brže od mladih! (VIDEO)

Ljubav prema ovom kultnom automobilu koji je krstario ulicama nekadašnje Jugoslavije ih je spojila i trenutno imaju četiri u dvorištu Dragana Stolića koji je automehaničar i deo ove ekipe.

- Nekako nas je sve povezala lјubav prema ovom autu i počeli smo da ih kupujemo i od njih pravimo auta u voznom stanju. Tako nam je pre izvesnog vremena stigao beli fića iz Beograda, a danas on može da se vozi– priča Dragan Stolić poznatiji kao Daci.

On dodaje da su svi automobili proizvedeni od 1971. do 1984. godine.

Foto: Telegraf

Pored njega u prokupačkoj „Nacinalnoj klasi“ su njegov sin Stefan, Nenad Stojanović, Stefan Stanković i Nemanja Milosavlјević.

Nakon nabavke automobila, kreću sa poslom i prvo ga rasture, kako bi sve očistili. Onda sledi sklapanje, koje je pažlјivo i precizno. Delove koji nedostaju nabavlјaju širom Srbije, a dešava se da potegnu do Grčke ili Turske.

Kada se taj posao završi sledi spolјašnje ulepšavanje.

Svi članovi "Prokupačke nacionalne klase" slažu se, da su bez obzir na godine podjednako oduševlјeni ovim autom i zajedniči ulažu napor, da ove "lјute" mašine dovedu do savršenstva.

- Više smo slušali priče o fići nego što smo imali prilike da ga viđamo na ulici, ili da se njim vozimo. Međutim, jednostavno osvojio nas je njegov zvuk motora i fića nas je sve spojio u jednu vrednu i veselu družinu – kaže Nenad Stojanović koji dodaje da se ovaj automobil vozi srcem.

Foto: Telegraf

I kada je neki kompletno završen, ponosno se njime vozaju gradom. Naravno, privlače pažnju i često ih poznanici zapitkuju, ili žele da provozaju "paklenu mašinu" iz filma.

Nјihove fiće nisu za prodaju i lјubomorno ih čuvaju i doteruju. Sa njima obilaze Srbiju i posećuju sajmove automobila. Provozaju i prijatelјe, naravno, ali kako najavlјuju tek će fića iz "Nacionalne klase" kada ga završe pokazati pravu lepotu nekog minulog doba, za koje je posebno Daci vezan, jer kako priznaje u jednom fići, nekada davno, doživeo je i prvu lјubav!

U Prokuplјu ima još oko petnaestak registrovanih i u voznom stanju. I ko zna, možda Prokuplјe postane i sredina u kojoj će fića da postane simbol i maskota.

Daljinac

(B.R.)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: restauracija fica prokuplje nacionalna-klasa

STRAŠNA VEST: Male boginje stigle u Kragujevac, ima obolelih!

Ormar - ne. Polica - ne. Zatvor - ne. Ovo je krevetić za bebe blizance, i na prodaju je (FOTO)

Sve o zameni zimskih guma za koju imate još malo vremena: Koje su kazne, ali i u kom slučaju vam preti zatvor od 45 dana?

Svadba u Loznici je bila na vrhuncu, kada su tri žene upale i prekinule sve. Stala je čak i muzika! Razlog je NEVEROVATAN

Srbija dobija još jedan praznik, i to već 4. decembra!

Sandra je bila na ivici smrti, a sada osvaja planinske vrhove: Ova hrabra devojka je pravi primer da su čuda itekako moguća!

Ne nadajte se vremenskim promenama danas: Kiša i vetar se ne stišavaju, ali uskoro se očekuje lepše vreme

Sve o prosvetnim radnicima u inostranstvu: Koliko zarađuju, gde su najveće plate, a gde vam se nikako ne isplati da radite

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 24. oktobar 2017. godine

Život u banatskim selima: U selu nema ko da radi, a u gradu nema šta da se radi (FOTO)

Bili smo u gradu bakra i rudara i zatekli ga čistog, u bojama jeseni: Nekada ovde nije bilo ni za hleb, sada se razvija velika priča (VIDEO)

PRESEK U 14: Klark se nada da će Srbija slediti primer Crne Gore u NATO integracijama; Paraćin u pripravnosti zbog najavljenih padavina (VIDEO)

Ćerka kneza Miloša bila je prva Srpkinja koja je obukla venčanicu: Otac joj je organizovao veliku svadbu o kojoj su danima pričali svi (FOTO)

"Novosadski Oktoberfest" i ove godine napunio Master centar! (FOTO)

I dalje traje proces za rehabilitaciju Milana Nedića

Coca-Cola putovanje kroz nezaboravne ukuse Srbije

Ove slike su svedok odrastanja srpske dece u poslednjih 100 godina. Jedan deo njihove mladosti će ostati večita enigma (FOTO)

Otkrivamo kako da uštedite prilikom svake kupovine!

Svaka treća Srpkinja i dalje se odriče nasledstva u korist muških članova porodice

Zlata (11) je najdivnija sestra na svetu: Osvojila je bronzu na takmičenju, i jednim potezom je pretvorila u NAJSJAJNIJE ZLATO (FOTO)

Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada (FOTO)

Na svečanoj akademiji u Novom Sadu uručena gradska priznanja

Još sedam dana do izvlačenja Ušće nagradnih putovanja

Aleksa (12) je bio najmlađi predavač u Srbiji, a sada je postao i najmlađi kustos u Muzeju Srema (FOTO)

Sve više njih razmišlja o povratku na selo, a studenata na poljoprivredi sve manje!

Paraćin u pripravnosti zbog opasnosti od poplava

Srpske sudije i tužioci sutra polažu zakletvu u Prištini

KAKVA SRAMOTA: Čestitali rođendan Šumaricama na Fejsbuku! (FOTO)

Zbogom šalterima: Zdravstvena knjižica se sada automatski produžava

TV PRESEK U 10: Nova saslušanja u slučaju Marjanović; Tijana Bogdanović osvojila srebro u Londonu (VIDEO)