≫ 

Milica i Veljko su prodali stan na Vračaru i pobegli na selo: Nikada pre nisu naložili smederevac, a sad žive kao carevi (VIDEO)

Ispod nekada urednog manikira i pedikira sada je zemlja. Na selu je Milica prvi put u životu založila smederevac, a sada se bavi proizvodnjom organske zimnice. Prodaje je bivšim komšijama, Beograđanima

Mladi par, Milica i Veljko Marjanović, prodali su stan na Vračaru i sa svoje četvoro dece preselili se u šumadijsko selo Vojkovci, pod planinom Rudnik. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo i planiraju u potpunosti da se posvete poljoprivredi i stočarstvu. Njih dvoje su najbolji primer na koji način može da se dobro, zdravo i lepo živi i kako akcija za spas sela, koju i Vlada Srbije  podržava, ima smisla. Evo kako su postali bivši Beograđani i kako sada žive kao carevi hraneći upravo Beograđane.

Napravio mešalicu za ajvar, sve domaćice će mu biti zahvalne (FOTO)

Milica je peta generacija Beograđana sa Vračara. Radila je pedikir u kozmetičkom salonu. Na selu je prvi put u životu založila smederevac, a sada se bavi proizvodnjom organske zimnice. Prodaje je bivšim komšijama, Beograđanima.

- Potragu za životom van Beograda počeli smo još 2013. godine, sa svega 50 evra u džepu. Najpre smo tragali za vikendicom. Obilazili smo nekoliko krajeva Srbije i igrom slučaja našli plac i staru kuću ovde u Vojkovcima, na pola puta između Topole i Gornjeg Milanovca. Onda smo prodali stan na Vračaru i sazidali svoju kuću - kaže uz osmeh Milica, koja polako razvija posao sa zimnicom.

Foto: Telegraf

Pre godinu dana i zvanično su promenili adresu. Veljko se još bavi građevinom i često je na terenu i ta vrsta sigurnosti im je potrebna, zbog dece. Ali, nadaju se da će se uskoro i to promeniti.

Porodica ima 4,5 hektara zemlje, sa voćnjacima i šumom. Registrovali su poljoprivredno gazdinstvo na Miličino ime, a najstariji sin je pošao u lokalnu školu. Tako je počeo njihov seoski život.

Milica i Veljko imaju četvoro dece, devetogodišnjeg Savu, petogodišnje blizance Dunju i Relju i najmlađeg Đorđa. Marjanovići su oduvek znali da žele veliku porodicu. Njihova deca lagano se privikavaju na seoski život.

Foto: Telegraf

I Milica se privikava - kako da se ne zaglavi na makadamskom putu do kuće kada napada sneg ispod Rudnika.

- Nama baš prija život na selu. Ni za šta sada ne bih menjala pogled sa moje terase. Kad moram nekim poslom do Beograda i kada se vratim kući, sve mi titra pred očima od gužve i buke - kaže Milica.

Reč je o mladoj ženi koja do preseljenja nikada nije provodila vreme na selu. Takođe, nikada nije založila smederevac, spremala zimnicu ili imala crno ispod noktiju.

Foto: Telegraf

Ali, od kada pravi zimnicu, stvari su se promenile. Ovog leta i jeseni na smederevcu peče paprike, sprema ajvar, kuva džemove i slatka, pasterizuje krastavčiće. Nije joj žao odlaska iz Beograda, jedini joj je problem bio pomenuti smederevac.

- Šale se na moj račun da pedikir konačno ima nešto crno ispod nokta. Ali, prebolela sam te početne korake i ove godine imam dosta zimnice, koju plasiram uglavnom u Beogradu. Tamo, odakle sam i potekla. Za sada sam zadovoljna prodajom - objašnjava Milica.

Foto: Telegraf

- Na zemlji koju smo kupili zatekli smo dosta voća i to autohtonih sorti. Uradili smo analizu zemljišta i sada sa stručnjacima iz Poljoprivredne službe pravimo plan kako da poboljšamo naše zasade. Planovi su nam ozbiljni. Uskoro ćemo kupiti i ovce, a predstoji nam i posao da raskrčimo veći deo strmog zemljišta koji vodi sve do potoka - dodaje.

Ona pravi ajvar od neprskanih paprika, ali i delikatese poput džema od šargarepe sa đumbirom, soka od drenjina, džema od paradajza sa ljutim papričicama, a isprobava i od tikvica sa kurkumom. Eksperimentiše i kombinuje egzotične ukuse sa zdravim voćem i povrćem sa Rudnika.

Kako ranije nije pravila zimnicu, jedan od najboljih prijatelja Milici je "Veliki narodni kuvar".

Foto: Telegraf

A kada ne kuva, u njihovoj kući jedu se sir i kajmak od lokalnih proizvođača, gibanica se pravi od domaćih jaja, a na stolu je povrće i voće iz bašte, hrana kakvu je oduvek želela za svoju decu.

Daljinac

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margo

    21. oktobar 2017 | 10:04

    Pobegli od seljaka sa Vračara! Na selu ih više nema!

  • Johan

    21. oktobar 2017 | 17:14

    Ovakav potez moze samo malouman da napravi i oni koji zive na selu nemogu da preziveos poljoprivrede vec se pate a kamo li oni sto se vrate zivece dok dotice para od stana sto si prodali posle xe videti sta su muke

  • Н. С

    21. oktobar 2017 | 10:10

    Лепо и похвално. Живот на селу заиста не може да се мери са градским. Здраво, чисто и не оптерећујуће. Сам свој. Још само и држава да се окрене селу, да направе честите путеве, па да ти људи не буду као у џунгли. Много би се више вредних људи одлучило за село, и наравно да организују превоз деце у школу. Не овако да деца до школе, путују пешке километрима. Сви знамо да људи углавном све раде због деце.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA