≫ 

Beba umrla od boginja, još 130 mališana obolelo, epidemija preti celoj Srbiji

Registrovano je nešto više od 130 obolelih, a najviše ih je predškolskog i školskog uzrasta

  • 61

Jedna beba umrla je juče od opasnih boginja morbila na Kosovu, a oko 130 mališana je obolelo i nalazi se u karantinu na Infektivnoj klinici u Kosovskoj Mitrovici. Epidemiolozi tvrde da se epidemija malih boginja, koja je na Kosovu zabeležena posle 16 godina, može raširiti i na celu Srbiju.

PANIKA NA KOSOVU: Posle 16 godina zabeležena epidemija malih boginja, najmanje 98 obolelih

- Registrovano je nešto više od 130 obolelih, a najviše ih je predškolskog i školskog uzrasta. Najmlađi oboleli imao je smao 16 meseci i, nažalost, preminuo je od posledica upale mozga, koja je nastupila usled boginja. Deo zaraženih je primio vakcinu, ali nisu uredno vakcinisani, a većina obolelih uopšte nije vakcinisana - kaže doktor Vuko Antonijević, zamenik direktora Zavoda za zaštitu zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i ističe da su deca koja su u karantinu stabilno.

- Kod jedne medicinske sestre sa naše klinike juče su dijagnostikovani morbili, tako da ni odrasli nisu pošteđeni. Očekujemo porast zaraženih, a sve serume nosimo u Torlak u Beograd kako bismo potvrdili zarazu. Ovo je veoma ozbiljna situacija jer bolest, kao što se, nažalost, već pokazalo, može imati smrtni ishod - upozorava doktor Antonijević.

Foto-ilustracija: Foter/PhylB

Lekari apeluju na roditelje da vakcinišu decu jer je ova epidemija posledica nevakcinacije.

- Iako van teritorije Kosova još nema zabeležnih slučajeva morbila, treba da imamo realan strah od ove zaraze. Od početka godine je obuhvat vakcinacije dece u Srbiji toliko nizak da, ako bi samo jedno obolelo dete došlo u dodir sa decom iz Beograda, mogli bismo da očekujemo epidemiju velikih razmera.

Obuhvat vakcine MMR je kod nas duplo manje nego što bi trebalo. Roditelje treba edukovati da shvate da moraju da vakcinišu svoju decu - naglašava doktor Ivana Begović Lazarević, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje Beograd.

Daljinac

(Telegraf.rs/Srpski telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    17. oktobar 2017 | 11:14

    Ova tragicna prica bi trebalo da probudi svest nesavesnim roditeljima koji odbijaju vakcinaciju svoje dece.

  • teorija zavere

    17. oktobar 2017 | 08:57

    "... a većina obolelih uopšte nije vakcinisana - kaže doktor Vuko Antonijević..." Sto ce reci da ima obolelih koji su vakcinisani. Koji je onda smisao vakcine ako nas ne stiti?

  • lela

    17. oktobar 2017 | 10:23

    Sta fali nama koji smo vakcinisani.Imam 45 god .Oduvek postoje vakcinacije ne znam u cemu je sad problem odjednom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA