Fali ti jedan papir! Evropska komisija prelomila - za put u Šengen zonu samo uz odobrenje

A to će nas i koštati

  • 11

Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u "šengenski prostor" morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi Evropske unije, iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza.

Ako samo JEDAN dan prekoračite dozvoljeni boravak u Šengen zoni, možete da završite i u ZATVORU!

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati u roku od najkasnije 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja.

Građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u "šengenski prostor" EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Foto: Telegraf

Od plaćanja ove dažbine će biti oslobođena lica mladja od 18 i starija od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Ceo postupak u EP trebalo bi da se okonča do kraja godine, a potom će konačnu odluku doneti Savet ministara EU.

Pošto je postupak složen, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020. godine.

Građani Zapadnog Balkana koji žele da putuju i ne treba da vade vize za "šengenski prostor" EU će prethodno morati da traže odobrenje putem elektronskog formulara u kojem će pored ličnih i podataka o pasošu, morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe će morati da "vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudskim bićima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju, i to sve za poslednjih deset godina".

U obrazloženju predloga se podvlači da će "ovaj sistem omogućiti ranu proveru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je reč o bezbednosti, ilegalnoj imigraciji ili pretnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno".

Daljinac

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    19. oktobar 2017 | 17:20

    Nemam ništa protiv toga, ali saradnja po principu reciprociteta. Naplaćivati taksu kao i oni nama pri ulasku u zemlju i mirna Bačka :-)

  • Evo ja

    19. oktobar 2017 | 17:19

    A mi treba kao da postanemo clan EU...hahahha..trazice nam i snimak zuba od pokojnog dede!

  • G

    19. oktobar 2017 | 17:52

    Dugo mi je trebalo da razumem zasto ljudi nisu za EU, al ovo je prevrsilo svaku meru, na svakih 15 dana im padne napamet po nesto novo.. Dokle vise???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA