Da li pušači rade manje od nepušača? Velika dilema, stalne rasprave i konačno pitanje - DA LI BI ZBOG TOGA TREBALO KORIGOVATI PLATE?

Ako neko ode 6 do 8 puta u toku osmočasovnog radnog vremena na puš pauzu od 5-10 minuta, plus jede, ide u toalet, da li je on u boljoj poziciji od onog koji iskoristi planiranih pola sata pauze?

  • 94

Sukob na poslu između pušača i nepušača ne viđate često, složićete se? Međutim, ako ne dođe do otvorenog sukoba, često postoji ta prećutna netrpeljivost nepušača prema kolegama, koji često napuštaju radno mesto pod izgovorom da "moraju" da zapale jednu.

Pušači u Srbiji mesečno daju - PETINU PLATE na cigarete!

Verujemo da svaki nepušač (pretrpan poslom) u sebi pomisli "gleda li neko radi li ovaj nešto ili radno vreme ubija na puš-pauzi". Pošto ne može da se požali na kolegu zbog cigareta, onda krene da izvodi detaljnu računicu, koliko radnog vremena prosečan pušač, provede na pauzi, i ona bi iz iskustva zaposlenog nepušača, otprilike izgledala ovako:

- Na mom radnom mestu, od nas 50, njih 20 su pušači. U proseku u toku radnog vremena od osam sati, pušači odu 5 puta na pauzu za cigaretu, koja nikada nije samo 5 minuta, koliko bi jelte, trebalo da bude. To se odvuče na 15 minuta, naročito ako ode veća grupica. Tu padne brza trač partija, zapali se još po jedna, pa mi koji ostanemo zakucani za radno mesto, zaboravimo i gde su ovi otišli.

- Kada se tih 15 minuta ponovi 5 puta dnevno, oni samo na pušenje uzmu više od sat vremena. Ej! Meni to stvarno smeta, niko mi nije kriv što ne pušim, pa nemam izgovor da izađem napolje, ali mislim da bi poslodavci trebalo da nagrađuju nepušače za posvećenost poslu - kaže nam Bojana Jokić, zaposlena u jednoj beogradskoj firmi.

Da li ova fotka znači da se dangubilo na poslu? Foto: Profimedia

Sat vremena dnevno, prenosi se na 5 sati u toku radne nedelje, što je više od pola jedne smene. Na nivou meseca to je čak 20 sati manje (ukoliko se uzme u obzir 20 radnih dana). Poslodavci retko kada iznose računicu, koliko ih koštaju stastveni pušači godišnje. Neki su to sankcionisali rigidnim radnim vremenom, sa jednom pauzom od pola sata, u toku osmočasovnog radnog vremena, koliko je predviđeno Zakonom o radu, dok oni na fleksibilnijim poslovima, tolerišu česte izlaske, jer se vode logikom da ih ne zanima da li neko ode 3 ili 5 puta na cigaretu, ako završi sav posao.

Pušači se retko kada odriču cigareta na radnom mestu, a nekada puše i više nego obično, jer navode, da se tako oslobađaju  stresa, dok neki navode, da ih zapravo puš-pauze pokrenu, da odmore malo od posla.

Tom logikom se brane i pušači, kada im kolege dobacuju zajedljive komentare, na njihovo, "idem na cigaru". Često se i naljute, jer kako kažu, nije im jasno, šta nekome smeta njihov izlazak na svež vazduh:

- Nije mi jasno šta nekome smetaju pušači. Nekada su mi od nepušača gori bivši pušači. koji svoje frustracije leče na zaposlenima, pa se vode onom parolom "kad sam ja ostavio cigare, možeš i ti bez njih". Ja sav posao obavim na vreme, sve završim što je potrebno, pa ne može neko da pomisli da zabušavam zbog izlazaka na puš-pauzu.

- Takođe, ti nepušači koji ostaju za radnim mestom, ko će da garantuje da ostanu da završavaju posao. Možda sede i ubijaju dosadu, a samo da izgleda da rade nešto. Srećom moj poslodavac ne gleda kad ko izlazi na pauzu, ali me nerviraju zajedljive kolege. Bolje da gledaju svoja posla - odsečno je rekao Bojan Marković.

Šta ćemo sa cigarom koja koncentraciju znači na poslu? Foto-ilustracija: Pixabay

KAKO JE NEMAČKA REŠILA PROBLEM?

Iz Unije poslodavaca Srbije navode da ovaj problem postoji, ali da je teško odrediti ko je tu upravu:

- To može biti problem, ako neko ide često na pauzu, a ovaj drugi ostaje na radnom mestu. Nemačka je taj problem rešila tako što se zaposleni čekiraju pri odlasku na pauzu, pa im se svaki izlazak odbija od ukupnog radnog vremena i na kraju od plate. Svakako mislim da bi nepušače na neki način trebalo nagraditi. Ali, to je pomalo priča bez kraja, jer ne mora da znači da je neko učinkovitiji, ako ne puši i ne ide na pauze.

- Možda taj ode na cigaretu, a u isto vreme obavlja psolovne razgovore. Isto tako, može da se desi da nepušači umesto odlaska na puš-pauzu, koriste pauzu za kafu, razgovor sa kolegama, obavljanje privatnih razgovora, tako da je pomalo teško govoriti o tome - kaže Luka Šakić, iz Udruženja poslodavaca.

Šta vi mislite o pušačima na poslu? Koliko često na vašem radnom mestu, pušači izlaze na pauzu. Da li vam to smeta i da li je nekada došlo do otvorenog sukoba među kolegama, zbog izlazaka na puš-pauzu? Šta na to kažu šefovi? Svoje odgovore pišite u komentarima!

Daljinac

(I. Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    24. oktobar 2017 | 21:14

    Nepusacima povecati plate 30%pa o ni koji puse neka puse i dalje

  • NekoKo

    24. oktobar 2017 | 21:18

    Plate treba smanjiti onima koji slabije rade, a povećati onima koji rade bolje. Sve ostalo je primitivno srednjevekovno iživljavanje. Treba pre postaviti pitanje na kom nivou je nivo međusobne tolerancija. Ona se upravo ogleda kada se radi o ljudima različitih navika, shvatanja, uverenja ... Uz toleranciju mora da ide i to da će nešto u nekom trenutku malo da nam zasmeta i štos je upravo u tome da naša reakcija ne treba da bude malograđanska i sebična. Ako neko zapali par cigareta neće niko, ama baš niko umreti niti dobiti rak isl. Ali ako neko cepa po paklu na poslu u zatvorenom prostoru, to je već previše. Stvar teškog primitivizma je uklanjati u okruženju apsolutno svaki detalj koji nas iritira ili malo smeta. Danas ljudima smetaju biljke, životinje, ostali ljudi. Sve je to jedna ista priča i poptuno pogrešno shvatanje demokratije i građanskih sloboda, mada to i ne čudi jer demokratija je samo maska iza koje se krije najsofisticiraniji totalitarni sistem - kapitalizam. Taj sistem ubija ljudsko u čoveku i zato je najopasniji.

  • As

    24. oktobar 2017 | 20:42

    Dimim i radim ko konj,bolje i vise od 80% nepusaca koji rade samnom.Nemam vecu platu pa ne placem oko toga.Zdravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA