Branislava je poslednja korparka u Bantu: Ako me niko ne nasledi, ovaj zanat će izumreti (FOTO)

Od korparskog zanata može da se živi, još kada bi bilo naslednika i onih koji žele da uče, korparstvo bi oživelo u Srbiji

  • 3

Veštim i vrednim rukama Kikinđanka Branislava Ševo (52) uspela je da za nekoliko godina nauči stari korparski zanat i tako ga sačuva od zaborava. Poslednja korparka na severu Banata kaže, da ukoliko se ne pojavi šegrt na kog bi prenela sve tajne ovog zanata, on će na ovim prostorima izumreti.

Mirna je jedina žena opančar u Srbiji: Čuva tradiciju od zaborava (VIDEO) (FOTO)

Rešena da "stvar preuzme u svoje ruke" nakon otkaza u jednoj od kikindskih firmi, predano je i marljivo učila zanat od starog majstora:

- Bilo je teško, sve tajne ovog zanata na mene je preneo jedan stari majstor. Dok nisam počela, nisam ni znala da li sam vična ovom zanatu. Učila sam dan i noć da pletem dok nisam usavršila ceo proces. Najteže je čišćenje vrbe, dok je pletenje najlepši deo posla - priča nam ova vredna korparka.

Sirovina koja se koristi za izradu predmeta je vrba - amerikanka i zlatica, jer je savitljiva i gipka. Najpre se vrba sortira po debljini i dužini, zatim se kuva u kazanu od 600 litara, a kuvanje traje od 12 do 14 sati, narednih dana kada se vrba ohladi skida se kora sa nje, što je i najteži deo posla - pokazuje nam Branka prste koji najviše trpe u ovom poslu.

Foto: Telegraf

- Posle skidanja kore sledi proces sušenja vrbe koji takođe traje i do nekoliko dana. Zato nam najviše pogoduje lepo i sunčano vreme. Tokom pletenja, predmete je neophodno potapati u hladnu vodu kako bi se pruću vratila elastičnost i olakšalo savijanje. Do finalnog proizvoda prođe i nekoliko nedelja rada - ističe Branka

Unikatni prozvodi kao što su pletene korpice - hlebare, korpe za cveće, voće i slavski kolač, cegeri, korpe za veš, ukrasni pleteni predmet za flaše, ali i komadi nameštaja - stolice, police pa i stolovi, delo su spretnih ruku ove talentovane zanatlijke.

Foto: Telegraf

- Predmete pravim po porudžbini, sve zavisi od želje mušterija. Jedna gospođa mi je tražila da joj od nekuvane vrbe napravim ukrasnog jelena za dvorište, a ja se trudim da ispunim želje kupaca.

Korparsko - pletarski zanat upravo zbog izumiranja postaje sve cenjeniji. Predmeti napravljeni od pruća mogu da traju i do pola veka, a karakteriše ih pre svega kvalitet i originalnost:

Foto: Telegraf

- Nijedan proizvod ne može biti isti. Kao u svakom zanatu i u ovom je potrebna kreativnost, ali i veliko strpljenje. Nekada ne izlazim i po 10 sati iz radionice, kada zamislim proizvod dok ga ne napravim, ne prestajem sa radom - kaže nam zanatlijka koja je uz pomoć državnih sredstava za samozapošljavanje uspela da registruje zanatsku delatnost, korparu "Spretne ruke".

Od korparskog zanata može da se živi, još kada bi bilo naslednika i onih koji žele da uče, korparstvo bi ponovo oživelo u Srbiji. Brankine ćerke pomognu majci kada im vreme dozvoljava:

Foto: Telegraf

- Volela bih da me neko nasledi, ovo jeste težak, ali zanat čiji proizvodi, po meni, nemaju cenu i kako vreme odmiče pleteni proizvodi će biti sve skuplji na tržištu jer nema ko da ih radi.

Stari korparski zanat ne zahteva mnogo alata, ali zahteva mnogo rada, volje i strpljenja, a dok god je vrednih ruku i ljudi koji ga čuvaju korparstvo će ostati zanat zlata vredan jer ga čuvaju vredne i marljive ruke zanatlija.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    24. oktobar 2017 | 19:11

    Svaka cast

  • Francuz

    26. oktobar 2017 | 10:28

    Mlade to ne zanima, kako će na FB i na Instagram da se slikaju sa pravljenim korpama a usput zenske našminkane i udesene? Ne ide, zato će i da izumre ta rabota na žalost! A uostalom imacemo korpe "Made in China", jeftinije su!

  • Kizomol

    20. decembar 2017 | 22:05

    Jos kao dete pleo sam razlicite korpe pre 50 godina. U mom mestu se to i danas radi. Cetvrta generacija se time uspesno bavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA