≫ 

U potrazi za dobrim poslom, Srbi sve češće idu u Rumuniju: Ovo su uslovi koje nude, i zanimanja na ceni

Rumunski poslodavci traže veliki broj različitih zanimanja od autoelektričara, automehaničara, građevinskih, industrijskih, kao i veliki broj ugostiteljskih radnika.

  • 14

Poslodavci iz Rumunije sve češće posežu za radnicima iz Srbije kako bi popunili upražnjena radna mesta u zanatskoj, ugostiteljskoj, mašinskoj i građevinskoj struci a prosečna plata iznosi oko 340 evra.

Drama naših radnika u Slovačkoj: Privedeno više od 20 Srba, u pritvoru prošli kroz pakao, pa im zabranili ulazak u EU

Rumunsko tržište veoma je željno radne snage, pa nezaposleni u tome vide svoju šansu, prenosi RTV.

Rumunski poslodavci traže veliki broj različitih zanimanja od autoelektričara, automehaničara, građevinskih, industrijskih, kao i veliki broj ugostiteljskih radnika.

- Mesečno nam je potrebno oko sto radnika, koje primamo na određeno vreme, a prednost imaju poznavaoci tehničke struke - navodi Karmen Bukatariju iz jedne od kompanija iz Rumunije koje su se predstavile na Sajmu zapošljavanja u Kikindi.

- Nama je za početak potrebno 30 radnika, s tim što taj broj zaposlenih u budućnosti može samo da se povećava - rekao je Dana Avram iz druge modne kompanije iz Rumunije.

Foto-ilustracija: Beoinfo

Velika prednost za rad u bilo kojoj zemlji Evropske unije jeste poznavanje stranih jezika. Zato je neophodna što skorija intervencija nadležnih.

- Ono što sledi je kurs učenja rumunskog jezika namenjen za 60 nezaposlenih osoba koje bi trebalo da steknu prednost prilikom zapošljavanja u Rumuniji ili rumunskim firmama u Kikindi - rekao je Tibor Horvat, predsednik Regionalne privredne komore Kikinda.

Nosilac projekta saradnje Kikinde i Temišvara, vrednog 170.000 evra, finansiranog preko IPA programa, je Regionalna privredna komora Kikinda, u saradnji sa Komorom županije Timiš iz Temišvara i Gradskom upravom Kikinda, dok je za organizovanje sajma bila zadužena filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grof

    25. oktobar 2017 | 16:46

    Lepo je jedan stari rumun meni rekao;....."mi vas nikada necemo stici.....ali vi cete nas mnogo brzo".....i zaista eto

  • Ljuba

    25. oktobar 2017 | 23:10

    Zasto bi radili u Rumuniji, kad su danas javili da je prosecna plata u Srbiji 49,000.Ohoho kako nam lepo ide.

  • Kiza

    25. oktobar 2017 | 13:40

    E kada se setim,podjes u Rumuniju poneses vegetu i jednu crvenu i kao bog si a vidi sta nam ovi uradise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA