Male boginje se šire po Srbiji: Na Kosovu obolela sedamnaestomesečna beba!

Među obolelima od morbila i sedamnaestomesečna N.P. iz Klokota, kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine

  • 4

Od 24 obolelih od malih boginja, koliko ih je od početka oktobra registrovano u srpskim sredinama na Kosmetu, na infektivnom odeljenju Klinčko bolničkog centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je hospitalizovano dvanaestoro pacijenata. Među obolelima od morbila prema saznanjima "Novosti" je i sedamnaestomesečna beba N.P. iz Klokota kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine.

PANIKA NA KOSOVU: Posle 16 godina zabeležena epidemija malih boginja, najmanje 98 obolelih

KRENULA VANREDNA VAKCINACIJA: Zbog malih boginja na Kosovu, Srbija na oprezu

- Trenutno na infektivnom odeljenju imamo dvanaestoro pacijenata od kojih je većina, odnosno njih više od osamdeset odsto, iz južne mahale Kosovska Mitrovica odakle su bili i prethodni pacijenti od morbila - ističe primarijus Milovan Krivokapić, direktor Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i objašnjava da ekipe ovog zavoda svakodnevno obilaze srpske sredine u Pokrajini odnosno da su do sada obišli centralni deo Kosova, pomoravski kraj, Pećki okrug i druge sredine.

Podsećajući da je početkom nedelje naložena vanredna vakcinacija dece do 14 godina, direktor Krivokapić pojašnjava da Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, koji pokriva sve srpske sredine na Kosmetu, svakodnevno šalje rezulate pacijenata na analize Institutu Batut kao i Ministarstvu zdravlja.

I dok u srpskim sredinama ističu da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja, na Infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva obolelih od malih boginja.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    27. oktobar 2017 | 20:30

    Pa sta ako deca dobiju male boginje,malo preleze i gotovo! Sta stvarate paniku kada to ne treba! Ja sam ih prelezao kada sam bio mali...

  • Mm 96

    31. oktobar 2017 | 22:51

    Uvezli vakcine pa da ih upotrebe. Brzo izmislili epidemiju. Naravno farmaceutska mafija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA