Kožu trljali sapunom od masti, kosu prali jajima: Pre 1960. kupalo se samo nedeljom, a kosu su prali samo pred vašar (FOTO)

Održavanje higijene napolju, uz bakrač tople vode i lonče, a zimi u kuhinji bilo je uobičajeno za seoska, ali i gradska domaćinstva sve do 60-ih godina, a negde i kasnije, objašnjava etnolog

  • 20

Kupatila su u Šumadiji masovno počela da se grade od 1960. godine, a čak i 70-ih mnogi su se leti kupali napolju, a zimi u kadi kraj šporeta. Dan za kupanje bio je subota ili nedelja i kada se negde išlo, posebno na vašar. Noge su prane leti svake večeri, ali i na javnim česmama na ulazu u Kragujevac.

Danas počinje zimsko računanje vremena, ne zaboravite da navijete sat unazad: Možda je ovo poslednji put da pomeramo kazaljke

Foto: Narodni muzej Kragujevac

Nataša Nikolić, etnolog Narodnog muzeja u Kragujevcu, bavila se u okviru istraživanja tradicionalne kulture tokom 20. veka, i održavanjem higijene u Kragujevcu i okolnih 17 sela, posebno kod dece. Deo saznanja pretočila je u izložbu "Fotografije detinjstva- 16 priča".

Foto: Narodni muzej Kragujevac

- Kupali su se u drvenom ili limenom koritu, leti napolju, na zaklonjenom mestu, iza kuće, u voćnjaku, u kačari ili šupi, podrumu. Za pranje su koristili domaći sapun, seljački, koji se pravio od loja ili domaće čiste masti sa sodom. Kupovao se i sapun od jorgovana, kao i dečiji sapun. Pojedini su kupovali mirise i mešali ih sa lojem domaćeg sapuna. Kupljeni sapun nazivao se "čisti sapun".

Foto: Narodni muzej Kragujevac

- Za pranje kose sakupljana je kišnica, a kosa je prana i u ceđi (voda u kojoj je potopljen pepeo od izgorelog drveta, ceđ lepo peni) ili "peraćim" domaćim sapunom. Ispirali su je mešavinom vode i sirćeta - navodi etnolog saznanja sa terena.

Foto: Telegraf

U prvoj polovini 20. veka, ali i kasnije, Šumadinci su se kupali mahom subotom ili nedeljom, te kada se negde išlo, posebno na vašar. Tada su kosu prali jajima, zbog sjaja. Korišćeno je i čičkovo ulje za kosu. Posle Drugog svetskog rata, učenice tadašnje Ženske gimnazije, koje su dolazile iz okolnih sela, deo puta su išle bose, da bi im obuća što duže trajala, a pri ulasku u grad prale su noge na česmi. Brisale bi ih ih krpom, a zatim obuvale čarape i cipele. Zbog toga je znao da se otegne red na česmi kod groblja u kragujevačkom naselju Bubanj.

Foto: Telegraf

Održavanje higijene napolju, uz bakrač tople vode i lonče, a zimi u kuhinji bilo je uobičajeno za seoska, ali i gradska domaćinstva sve do 60-ih godina, a negde i kasnije.

Foto: Telegraf

I 70-ih godina neki su umesto kupatila imali priručna rešenja sa buretom i ugrađenim tušem. Bure bi bilo postavljeno na direke i ograđeno šarenicama (tkani prekrivači), kasnije najlonom.

Daljinac

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Asdf

    29. oktobar 2017 | 12:27

    Kako stvari stoje, kupali su se cesce nego danas. Udjite u gradski autobus i sve ce biti jasno!

  • Kiza

    29. oktobar 2017 | 14:49

    U kraju gde ja zivim ima dosta dodjosa i oni sami kazu da se kupaju samo NEDJELJOM

  • Lalic

    29. oktobar 2017 | 18:07

    Moram da se okupam svaki dan,ne mogu i necu da smrdim. Za mene je to normalno. Nisam fin,nego je to nesto sto sam naucen od malih nogu i ostalo je tako,a i to je normalno. Poznajem ljude za koje je,tvor,sef parfimerije! Ubedjen sam da se kupaju jednom u nedelju dana. Verujte mi,da je to zaista strasno. Sve razumem,ali bar voda i sapun nisu skupi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA