≫ 

Najnovija izmena u isplati dečjeg dodatka: Neće se primati kao do sad, do 19. godine

Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači

  • 24

Dečji dodatak koji se prima do 19. godine korisnici će ubuduće dobijati sve do 21, predviđa Nacrt zakona o finansijskoj podršci porodici s decom.

Irinej poručio Srpkinjama: Dužne ste da rađate!

Majke sa sela će dobijati novac za vreme porodiljskog kao i zaposlene majke!

Ovo je samo jedna od mera za podsticanje rađanja koje na snagu treba da stupe naredne godine, kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Srbije.

Proteklih dana u javnosti je pažnju privlačio svojevrstan sukob koji su preko medija vodili potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i poglavar SPC, ali i episkop bački Irinej.

Kako Đukić Dejanović otkriva, jedna od najvažnijih novina odnosi se na pomoć za drugo dete jer su porodice sa dvoje dece osnovni preduslov da ne nestanemo kao nacija.

- Dodatak za drugo dete ne možemo povećati, ali možemo obezbediti da se isplaćuje u kraćem periodu nego do sada, što roditeljima mnogo znači. Na primer, možda su im potrebna nova kolica ili novi krevetac za drugo dete, a to ne mogu da kupe ako dodatak primaju u 24 rate kao do sada. Plan je da se rok isplate skrati na barem godinu i po dana, a po mogućstvu da bude i brže - priča ministarka za Srpski telegraf.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

OLAKŠICE ZA PORODILJE I TRUDNICE

Trudnice i porodilje, takođe, očekuju brojne olakšice. Nacrt zakona predviđa da se žene koje najmanje 18 meseci rade po ugovoru o delu za privremene i povremene poslove potpuno izjednače sa onima koje su zaposlene za stalno.

- To znači da će imati pravo na sve naknade i dodatke na koje imaju i žene zaposlene na neodređeno. I žene sa sela koje su socijalno osigurane ili koje su vlasnici gazdinstva, imaće ista prava u pogledu primanja i porodiljskog odsustva kao i zaposlene žene u gradovima - ističe Đukić Dejanović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh izrazili su zabrinutost zbog izuzetno niske stope nataliteta u Srbiji, a predsednik Vučić obavestio je patrijarha o različitim podsticajnim merama kojima će država pokušati da takvu tešku situaciju popravi, navodi se saopštenju.

Daljinac

VIDEO: Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak

(Telegraf.rs/Srpski Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zone

    30. oktobar 2017 | 08:36

    A Sta je sa nama koje nemamo pravo na deci dodatak . Imam dete samo mi suprug radi I nemamo deci dodatak zbog poljoprivrede

  • Radnik leskovac

    30. oktobar 2017 | 09:01

    Pa od poljoprivredu imamo toliko novca da ne mozemo prebrojati,sramota seljak se muci preziveti zaradu pojede djubrivo ,seme i.t.d i zimi narod nema nista, ceka prolece tad ima malo pa ponovo glad i nemanje.!!!!!!!

  • Vladimir

    30. oktobar 2017 | 11:38

    Prosek plate za dečiji, DEČIJI dodatak! Pa zato i jeste dečiji, jer treba da se daje svakom detetu, a ne da zavisi ima li roditelj ovoliku ili onoliku platu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA