≫ 

Grejanje sve veći udar na džep: Drvo skuplje za 15 odsto, u ponudi i ovo novo ekološko gorivo (FOTO)

U jednoj firmi u Kikindi korisnicima je ponuđeno i novo ekološko gorivo za grejanje - briket

  • 3

Oko 3.000 domaćinstava u Kikindi priključeno je na daljinsko grejanje, jedan deo koristi gas i struju kao energent, dok se veći deo stanovništva ove zime odlučuje za drva kao ogrevno sredstvo.

Kad na vrbi rodi tikva: Milivoje ima biljku jedinstvenu u celom svetu, a nastala je sasvim slučajno (FOTO)

Cene ogrevnog drveta ove godine su skuplje za 10 do 15 odsto, bukva, hrast, bagrem i cer su najviše u potražnji. Iz kikindskih stovarišta napominju da je ove godine došlo do korekcija cena ogreva, pa je tako kubik bukve u odnosu na prošlogodišnju od 5.800 dinara povećan za 200 i do 400 dinara i iznosi od 6.000 do 6.200 dinara.

Ove godine u ponudi su na stovarištima i mešovita ogrevna drva koja koštaju oko 4.300 dinara po kubiku , ali i otpadna meka drva čija se cena kreće od 2.000 do 2.500 dinara po kubiku.

U jednoj firmi korisnicima je ponuđeno i novo ekološko gorivo za grejanje-briket. Cena ovog ogrevnog goriva iznosi 15.000 za celu tonu.

- U pitanju su briketi od slame, ekološko gorivo proizvedeno isključivo od poljoprivrednih ostataka, slame kukuruza soje i usitljenog drveta. Ovo gorovo ne sadrži nikakve štetne materije, odlikuje ih manja zapremina, a veća kalorijska vrednost, a prilkom grejanja prisutna je mala količina otpada jer su napravljeni mehaničkim putem - kaže nam vlasnica firme Ilijana Midorović.

Foto: Telegraf

Stanovnici okolnih sela u Kikindi najčešće se odlučuju na drvo kao ogrev.

- Nabavili smo za sada oko 5 kubika ogrevnog drveta, biće doovoljno za početak, ložimo staru peć sa kojom uspevamo da zagrejamo oko 20-ak kvadrata - kaže nam porodica Komosar iz okoline Kikinde.

Dušica S. takođe je ove godine odlučila da se greje na drva.

- Uzimamo veće količine drveta jer grejemo kompletnu kuću. Skupo je i drvo, ali opet jeftinije od gasa i struje jer grejemo prizemlje i sprat. Peć se loži u prizemlju, imamo kotao na struju, gas i drva. Tokom sezone potrošimo od 15 do 20 kubika ogrevnog drveta. Skupo je, ali drugog načina nemamo - istakla je Dušica.

Foto: Telegraf

Korisnici daljinskog grejanja u Kikindi kažu da od kada su stavljeni kalorimetri i računi za grejanje su niži. Za stan oko 50 kvadrata u Mikronaselju Ljiljan Milić plaća grejanje u proseku od 10.000 do 12.000 dinara.

- Najveći problem koji trenutno ima JP "Toplana" je dug prema Srbijagasu koji je zaključno sa 30.septembrom oko 24 miliona dinara -rekao je Miroslav Čičulić, direktor JP "Toplana" u Kikindi.

Foto: Telegraf

- Apelujemo na sve naše potrošače da izmire dugovanja prema “Toplani”. Dug koji imamo od privatnog sektora je sedam miliona dinara, dok poslovni prostor za grejanje duguje oko 2 miliona dinara. Očekujemo da ćemo da naplatimo dobar deo tužbi, prag tolerancije za "Toplanu" su dva neplaćena računa, ali više ne možemo da izađemo u susret dužnicima - ističe Čičulić.

Stanovnicima Kikinde u ponudi je i ugalj, koji se može pazariti za 13.000 dinara, ipak većina se odlučuje za drva, najviše za hrast, bukvu i bagrem.

Daljinac

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    30. oktobar 2017 | 19:42

    Pola Srbije leži na vreloj vodi koja može da greje celu zemlju besplatno a budale ne mogu da organizuju sistem da se narod greje jeftino a u većem delu i besplatno e koje ludilo 😫

  • Nokica

    30. oktobar 2017 | 15:06

    One, koje toplane greju, a vrište na cenu grejanja, trebalo bi samo jednu godinu ostaviti da se snalaze alternativama za grejanje; struja, gas, ugalj, drva, uz nabavku grejnih tela za te energente, da vide šta je muka.

  • Dragan

    30. oktobar 2017 | 15:17

    Cuprija bez vode 2 dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA