Otkrivamo: Da li zaista nevakcinisana deca neće moći u vrtić

Vakcinacija je zakonska obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti i vakcinisana i nevakcinisana

  • 9

Potvrdu da je dete zdravo za kolektiv pedijatar izdaje i vakcinisanoj i nevakcinisanoj deci, tako da ona koja nisu primila sve vakcine mogu da idu u vrtić, objašnjavaju za Telegraf.rs u Ministarstvu zdravlja.

Zatvorena vrata vrtića za decu koja nisu vakcinisana! Srbija odlučna u borbi protiv malih boginja

Kada epidemija morbila sa Kosova može doći do centralne Srbije? Tri generacije su najugroženije

Krajem prošle nedelje u javnosti je odjeknula vest da mališani koji nisu vakcinisani neće moći da dobiju potvrde da su zdravi za kolektiv, pa da samim tim neće moći u vrtić. Priča se povela kada su roditelji u beogradskom Domu zdravlja "Stari grad" zatekli obaveštenje o tome u kojem su se nadležni pozivali na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

- U skladu sa članom 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, potvrde za vrtić neće se izdavati deci koja nisu vakcinisana po kalendaru vakcinacije - navodi se u obaveštenju u DZ "Stari grad".

U Ministarstvu zdravlja, sa druge strane, objašnjavaju da je vakcinacija zakonska obaveza, a da se potvrda za kolektiv izdaje zdravoj deci koja mogu biti i vakcinisana i nevakcinisana, s tim da za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primili vakcinu.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Postoje slučajevi kada kada deca u slučaju medicinske kontraindikacije ne mogu primiti vakcinu. Cilj je da se u datim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana a koja ne. Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti i opasnosti epidemije, za šta sada ne postoji opasnost, jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati - objašnjavaju u nadležnom ministarstvu.

Zakon, naime, definiše da je za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno ispuniti uslove imunizacije, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni ntim za kontraindikacije.

Imunizacija je, inače , obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize, malih boginja, rubeole, zauški, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvana hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pirsing

    31. oktobar 2017 | 11:59

    Gledam ljude koji imaju od vakcina sve ožiljke po rukama bože mi oprosti ko da su teški narkomani sve im ostaju ožiljci od žive što sadrže vakcine I kojekakvih otrova što nam oni đavoli sa vrha piramide ubacuju radi depopulacije I smanjenja broja stanovnika na zemlji. Ne primajte to boginje se moraju preležati a I one su ionako proizvedene laboratorijski u svrhu istrebljenja indijanaca još u 18 tom veku kad su ameri I englezi u ćebad ubacivali viruse I davali jadnim indijancima,zato danas postoji bezbroj bolesti a nijedna nije prirodna sve su laboratorijski nastale to su ti evolucionisti globalisti globusari bolesni izmislili

  • Carmelo

    31. oktobar 2017 | 11:33

    A gde je demokratija, to je ucena. Klasicno ubijanje stanovnistva sa vakcinama, to je dokazano da nista ne stite, samo nam ubacuju razne bolesti

  • iskra

    31. oktobar 2017 | 12:02

    Moj sin je primio vakcinu a sutra dobio zauske..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA