Gradonačelnik Vučević i ministar Đorđević posetili preduzeće preduzeće ''DES'' (FOTO)

Direktor novosadskog ''DES''-a Branislav Kostadinović istakao je da je to jedno od najvećih i najstarijih preduzeća u Republici Srbiji, a da je od 190 zaposlenih čak 113 osoba sa nekom vrstom invaliditeta

  • 1

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem obišao preduzeće ''DES'' d.o.o. Novi Sad, firmu za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje za rad i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i lica oštećenog sluha, sa statusom preduzeća od posebnog društvenog interesa.

U Novom Sadu počela konferencija "Stvaranje digitalnih lokalnih skupština"

- Nakon obilaska pogona ovog preduzeća osećanja su izmešana. S jedne strane, vidimo da u opremu nije dugo ulagano i to nas ne raduje, a s druge strane imate osećaj zadovoljstva kada vidite ljude kako imaju posla, kako se trude i rade. Upravo su radnici ti koji su preživeli sve teške periode, kada je u našoj državi dosta toga nestalo i ugašeno, i radili su godinama u nimalo jednostavnim uslovima, tako da je uspeh preduzeća zapravo uspeh zaposlenih u ''DES''-u. Grad Novi Sad je doneo odluku, uz konsultacije sa resornim ministarstvom, da konvertuje potraživanja Grada u kapital novosadskog ''DES''-a kao podsticaj toj firmi da nastavi da radi. To je važno jer taj tip preduzeća nije vezan samo za ekonomski kontekst, nego i za socijalno odgovorno angažovanje svih građana. Jedan od vidova konkretne podrške je npr. angažovanje ''DES''-a od strane državnih i privatnih privrednih subjekata za usluge koje može da im pruži. Upravo je današnja poseta svojevrsni poziv da svi koji imaju mogućnosti, a u okviru zakonskih rešenja, posebno onih vezanih za rezervisane javne nabavke, angažuju ''DES''. Tržište je neumoljivo, ali ako država, pokrajina i grad stanu zajedno i kažu da je jedinstvena politička odluka da ova vrsta preduzeća mora imati podršku, onda je to garancija da će oni uspeti i izdražti. Mi ćemo se truditi da damo preporuku da se za sve ono što Grad naručuje putem javnih i javno-komunalnih preduzeća, a što može ''DES'' da proizvede, upravo to preduzeće angažuje - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: novisad.rs

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da je evidentno da država subvencioniše i pomaže rad tog preduzeća i da je cilj da se podstakne na zapošljavanje što više osoba sa invaliditetom.

Foto: novisad.rs

- Ova firma dobro radi i pokazuje znake poboljšanja, a nekada je bila u vrlo lošem stanju. Verujem da će vrlo brzo biti potpuno stabilna i zato im želim što više posla. Pokušaćemo da animiramo i neka druga ministarstva da im dodele poslove – rekao je ministar Đorđević.

Foto: novisad.rs

Direktor novosadskog ''DES''-a Branislav Kostadinović istakao je da je to jedno od najvećih i najstarijih preduzeća u Republici Srbiji, a da je od 190 zaposlenih čak 113 osoba sa nekom vrstom invaliditeta.

- Bez pomoći države i grada teško da bi preduzeće opstalo na tržištu, zbog limitirajućih faktora s obzirom na nižu produktivnost uzrokovanu činjenicom da su 60% radne snage lica sa invaliditetom – rekao je Kostadinović i zahvalio se ministru i gradonačelnku na podršci.

Foto: novisad.rs

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    31. oktobar 2017 | 14:21

    Stace biti sa zaostalim platama dal ce biti isplacene ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA