Vozači, važno je da stavite zimske gume što pre: Blato na kolovozu opasno je kao i sneg i led!

Nesavesni vozači, nanošenjem blata na put, ne samo da krše propise, već ozbiljno ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju

  • 1

Blato na putu je opasno koliko i vlažni, klizavi kolovozi, pa iako nema snežnog pokrivača, radi bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, neophodno je da vozači svoje automobile opreme zimskom opremom, u periodu kad to nalaže Zakon o bezbednosti saobraćaja.

Oprez sa prvim mrazevima: Vlažni kolovozi zbog magle, pripremite zimsku opremu

Od danas na snagu stupaju rigorozne zimske kazne: Ko nema zadnje svetlo, može da plati 30.000 dinara!

Sezona obilnijih padavina, svake godine, počinje gotovo u isto vreme, a tad se kreće i sa poljoprivrednim radovima, poput setve, prikupljanja i prevoza šećerne repe.

Iz tog razloga srpski putevi, posebno magistralni i regionalni, ovih dana prekriveni su blatom koje nanose poljoprivredne mašine i vozila. Koliko je to opasno, mnogi vozači su se uverili na "svojoj koži".

Nesavesni vozači, nanošenjem blata na put, ne samo da krše propise, već ozbiljno ugrožavaju bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Novčana kazna za to je predviđena zakonom i ona iznosi od 6.000 do 20.000 dinara, piše Magazin SAT.

Blatnjav kolovoz produžava zaustavni put vozila i nekoliko puta što nam otkriva kakva nam opasnost preti u takvim situacijama.

Foto: Marko Todorović

Mokra kolovoz i kiša tope blato i ono se širi po putu, stvara se tanak sloj, sličan ledu, koji sprečava da točkovi dobro prijanjaju na kolovoz, pa se zaustavni put pri brzini od 60 kilometra na čas produžava skoro dva i po puta.

KAZNA I ZA NEPRIJAVLJIVANJE

Za čišćenje blata sa kolovoza zaduženo je preduzeće JP Putevi Srbije na državnim putevima, a za čišćenje lokalnih saobraćajnica i ulica odgovara organ lokalne samouprave.

Zbog toga, u slučaju saobraćajne nezgode, ukoliko je vozač bio savestan, svu štetu može da potražuje od upravljača puta.

Međutim, mnogi vozači ne znaju da su prema zakonu o bezbednosti saobraćaja dužni su, kad naiđu na deonicu puta prekrivenu blatom, o tome obaveste saobraćajnu policiju. Ko tako ne učini, preti mu kazna od 5.000 dinara.

"Učesnik u saobraćaju je dužan da bez odlaganja, sa puta ukloni predmet, odnosno materiju kaoja se na kolovozu našla njegovim činjenjem, kao i predmet odnosno materiju koja potiče sa vozila kojim upravlja" stoji u članu 22, Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Daljinac

(Telegraf.rs/Magazin SAT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    2. novembar 2017 | 11:04

    Pa nepada kisa samo zimi pa da stvara blato, treba uvek imati dobre gume. Smarate vise sa savetima i mnogo pretite sa kaznama , nabijate nervozu narodu i posle treba saobracajac da se usudi da zaustavi vozaca sta zna koliko je nervozan i sta ce da bude.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA