≫ 

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije svi puše iako je zabranjeno: Ovo pod hitno mora da se promeni!

Pacijentima govore da prestanu da puše, a prvi se oni ne odriču duvanskog dima

  • 16

U zdravstvenim ustanovama u Srbiji, u kojima je duvanski dim strogo zabranjen, etiketa koja na tu zabranu i upozorava, prvo se ne poštuje.

Da li pušači rade manje od nepušača? Velika dilema, stalne rasprave i konačno pitanje - DA LI BI ZBOG TOGA TREBALO KORIGOVATI PLATE?

Više nećete moći da pušite ni elektronske cigarete! Nova odredba stupa na snagu u celoj Evropi!

Iako lekari i medicinsko osoblje, pre svih, treba da poštuju odredbe Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, i budu primer stanovništvu, javna je tajna da u domovima zdravlja, bolnicama, klinikama oni masovno konzumiraju cigarete.

U većini ustanova, ne puši se samo u bolesničkim sobama. Nasuprot tome, sestrinske i sobe lekara pretvorene su u prave pušinice.

Veća ironija od te da upravo oni koji nam savetuju da se odreknemo duvanskog dima to ne čine na svom primeru, jeste da je zbog kršenja gore pomenutog Zakona, za prvih devet meseci ove godine inspekcija napisala samo jednu kaznu zbog pušenja u zdravstvenim ustanovama, i to zato što je to činilo fizičko lice.

U periodu od januara do septembra u Srbiji je izvršeno ukupno 1.037 inspekcijskih nadzora poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u zdravstvenim ustanovama. Podnet je jedan prekršaj zbog pušenje fizičkog lica - kažu u Ministarstvu zdravlja za Telegraf.rs.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji puši 34,7 odraslih, ali i 17,4 odsto mladih između 15 i 19 godina. Kada je reč o medicinarima, puši čak 29 odsto doktora i 42 odsto sestara. 

Foto: Profimedia

Primarijus dr Petar Borović, predsednik Saveza Srbije potvrđuje za Telegraf.rs da se u zdravstvenim ustanovama puši, i iznosi zapažanje da je toga ranije bilo mnogo manje.

Na našu žalost u zdravstvenim sutanovama se ponovo puši. U svetu je nečuveno da se u bolnicama ne puši, već i da se oseti duvanski dima. Kod nas se i ranije pušilo u zdravstvenim ustanovama, ali je to bilo mnogo manjeg obima. Jedan od krivaca što je danas toga mnogo više jeste i što fokus Ministarstva zdravlja nije na tom problemu - kaže Borović.

Foto: flickr/SmartSignBrooklyn

On kaže da ima istine u tome da Srbija ne može da smanji broj pušača sve dok prvo lekari ne pošulju stanovništvu takvu poruku što ne čine ukoliko konzumiraju duvanski dim. Kako navodi, lekari počinju da puše dok su jako mladi, u srednjoj školi.

Naš sagovornik primećuje i da su druge zemlje otišle mnogo ispred nas u borbi protiv duvanskog dima, i izražava bojazan da će Srbija naići na problem prilikom otvaranja poglavlja 28 kada će se od nje tražiti vrlo rigorozne mere.

Koliko često viđate da zdravstveni radnici puše na radnim mestima?

Daljinac

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Трол

    3. novembar 2017 | 10:08

    Донесеш закон да пушач не може бити лекар и ћао. Одмах губиш лиценцу, односно под суспензијом за то занимање док не докажеш да си престао најмање три месеца, и ако поново добијеш дозволу за рад као доктор идеш на редовне контроле да се види има ли новог утицаја никотина. И још платиш казну ако прекршиш поново

  • Ne samo lekari

    3. novembar 2017 | 10:40

    Puše i u opstini, MUP-u, bankama, javnim ustanovama... U celoj situaciji privatnici najviše postuju zakon jer ne žele da rizikuju visoke kazne koje je njima najlakše naplatiti. Nazalost, kao i svuda dvostruki aršini.

  • Kiza

    3. novembar 2017 | 11:54

    Ja nisam pusac ali ko voli neka pusi kada u tome uziva. Zasto mu to uskratiti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA