VELIKA I MOĆNA PROMENA U SRBIJI: I žene koje rade pod ugovorom će imati plaćeno porodiljsko!

Svakodnevno smo svedoci raznih reči da se u Srbiji ništa ne menja. Pa opet, uprrkos zlim jezicima, iz dana u dan dobijamo neke nove promene, standarde koji nalikuju onim u Evropi, a koje smo dosad mogli samo da sanjamo. Ovo je fenomenalan potez, koji žene u Srbiji neće zaboraviti

  • 11

Produžavanje prava na dečji dodatak, ali i izjednačavanje prava žena u trudnoći koje su zaposlene na neodređeno i koje rade pod ugovorom, samo su neke od novina koje predviđa radna verzija nacrta Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović.

Sve porodilje će dobiti 10 hiljada dinara: Evo kada ovo počinje da se primenjuje

Ona je dodala da je realno da do kraja godine predlog zakona uđe u skupštinsku proceduru i da bi volela da do kraja godine bude i usvojen kako bi mogao da počne da se primenjuje početkom naredne godine.

- Predviđeno je da se prolongira period prava na dečji dodatak za sve one učenike koji su iz zdravstvenih razloga morali da prekinu ili kasnije da počnu sa školovanjem. Do sada je limit bio 19, sada je 21. godina - rekla je Ðukić Dejanović za RTS.

Ona je dodala da će dinamika isplate roditeljskog dodatka biti drugačija nego sada, a da je predviđeno da se za prvo dete porodica dobije 100.000 dinara.

- Tokom trudnoće biće izjednačena prava žena koje rade na određeno vreme i za stalno. Mnogo žena radi na određeno vreme i ugovorom o delu one do sada nisu imale nikakva prava. Sada se takva žena kao i žena sa sela koja je socijano osigurana izjednačava sa ženom koja je u stalnom radnom odnosu - pojasnila je ona.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina.

    5. novembar 2017 | 11:19

    Gosp.Dejanovic,sve je to dobro i lepo a sta je sa majkama koje su rodile troje i vise dece i imaju vise od 20.godina staza i nikada nisu ostvarile pravo na deciji dodatak jer su presle cenzus od 500din.Nagraditi majku sa trajnom nadoknadom to je resenje pa videcemo za 10god

  • Nikola

    5. novembar 2017 | 11:00

    Pored svakodnevne crne hronike, konacno da procitam i jednu lepu vest

  • Po

    5. novembar 2017 | 10:29

    Placeno a posle nema gde da se vrati.Dobije otkaz.Napravite zakon da mora da je poslodavac vrati jos godinu dana,pa ako ne odgovara onda otkaz.Tako ce mladi radjati decu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA