≫ 

Položeni venci u čast oslobodilaca Novog Sada u Prvom svetskom ratu (FOTO)

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve

  • 0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, zajedno sa delegacijom Saveza udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka, kao i delegacijom Vojske Srbije, položili su vence na Spomen krst palim borcima od 1912-1918. godine, a povodom obeležavanja 9. novembra - Dana oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu.

Svečanom akademijom obeležen Dan 1. brigade kopnene vojske (FOTO)

Ambasador Kraljevine Maroka posetio Novi Sad (FOTO)

Pomen stradalima održalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

- Čestitam građanima Novog Sada 99 godina od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, odnosno od ulaska srpske pobedničke vojske koju je predvodio major Bugarski. Nakon ispunjenja viševekovnog sna naših predaka, ovo je jedan od najsvetlijih datuma u bogatoj tradiciji Novog Sada, grada heroja, grada stradalnika. Ovogodišnje obeležavanje 9. novembra je praktično uvod i priprema za veliki jubilej koji je pred nama, odnosno za obeležavanje stogodišnjice oslobođenja Novog Sada, ali i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

- Taj jubilej moramo na dostojanstven način obeležiti, pa će 9. i 25. novembar sledeće godine biti centralni datumi i na državnom nivou. Očekujem da će se u njihovo obeležavanje, osim Grada i Pokrajine, uključiti i Republika odnosno Predsednik Republike Srbije. Nakon burnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, Vojvodina je jedina ostala tamo gde je i bila nakon Prvog svetskog rata. Moramo iskazati veliko poštovanje prema našim precima, prema svim ljudima koji su nam doneli slobodu, koju su platili najvećom vrednošću, svojim životima – istakao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: novisad.rs

Brigadni general Željko Petrović čestitao je Novosađanima Dan oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu u ime pripradnika Prve brigade kopnene vojske.

Foto: novisad.rs

- Ovaj datum nam služi na ponos jer je to dan u kojem je Novi Sad dobio istinsku slobodu u Velikom ratu. Prva brigada kopnene vojske uzela ga je i kao svoj praznik, i to je jedini dan u godini koji obeležavamo i svečano i vojnički. Na ovom mestu poklanjamo se senima onih koji su svoje živote utkali u slobodu – naglasio je Željko Petrović i poželeo da nikada više ne bude potrebe da se sloboda plaća ljudskim životima.

Daljinac

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA