Srpski genijalci o kojima će pričati ceo svet: Ova deca su osmislila bojler koji radi "na prazno" - stvara i koristi sopstvenu energiju (FOTO)

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Gimnazije u Gornjem Milanovcu, Poljoprivredne škole u Svilajncu, Srednje škole u Arilju, Gimnazije u Guči i Prve kragujevačke gimnazije

  • 5

Ideja o proizvodnji bojlera koji stvara i koristi sopstvenu električnu energiju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama.

Evo zašto trošimo više struje, a ima veze sa bojlerom

Prejaki tekst Njujork Tajmsa iz 1993. godine: Kako su učeni ljudi napuštali Srbiju 90-ih

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 24 srednje škole iz jugozapadne i centralne Srbije, i to: Arilja, Batočine, Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice, Knića, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Lučana, Guče, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Svilajnca, Topole, Trstenika i Užica.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Gimnazije u Gornjem Milanovcu, Poljoprivredne škole u Svilajncu, Srednje škole u Arilju, Gimnazije u Guči i Prve kragujevačke gimnazije, uz pomoć mentora Dejana Popadića.

- Bojler koji smo osmislili funkcioniše po principu ugradnje protočnih vodenih turbina na dovodne i odvodne cevi bojlera. Turbine će proizvoditi električnu energiju koja će dalje napajati grejač. Na taj način isključujemo bojler sa električne mreže i obezbeđujemo mu sopstveno napajanje čime smanjujemo troškove električne energije - objašnjavaju Teodora, Stevan, Marija, Marko i Katarina – članovi pobedničkog tima.

Timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola osmišljavali su rešenje zadatka koji im je postavljen na početku takmičenja – osmisliti proizvod ili uslugu koja će povećati energetsku efikasnost na lokalnom nivou. Na kraju dana, svoje biznis planove prezentovali su članovima žirija.

Printskrin: Youtube/EcosVitez

- Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razviju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan - izjavio je Nemanja Glavinić iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru a pobednici finala će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (april 2018. u Sarajevu) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

U toku školske godine na četiri regionalna Poslovna izazova (u Čačku, Leskovcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 400 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Glas Zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    9. novembar 2017 | 13:41

    Šta to vrijedi kada ovdje to nikoga ne zanima .Za jedno 10 godina ovi mladi pronalazaci će se odseliti u inostranstvo i svoje znanje prodati zapadnim kompanijama. A ti Srbijo i dalje gledaj zadrugu i parove i divi se maci diskreciji i Staniji .

  • slavica d.

    9. novembar 2017 | 13:33

    Bravo za decu!!! Da li imaju novčanu nagradu? Trebalo bi!

  • Naučnik

    9. novembar 2017 | 13:29

    Ovo je lepo sa stanovišta takmičenja za decu ali "ne pije vodu". Energiju za grejanje, umesto iz električne mreže, uzimaju iz protoka vode a to otežava rad vodovodnim pumpama te troši njihovu energiju i smanjuje pritisak. Energija se ne štedi na ovaj način a pitanje je i koliko brzo može da ovakav sistem zagreje vodu a da ne zaguši protok vode preterano.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA