≫ 

Žene po povratku sa porodiljskog bolovanja u Srbiji dobijaju nižu poziciju i platu!

- Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno i često dobija i nižu poziciju i platu. Diskriminatorni tekstovi u medijima takođe podstiču diskriminaciju žena - objasnila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti

  • 0

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da su, prema zvaničnim podacima, u 2016. godini najviše bile diskriminisane žene i osobe sa invaliditetom.

Božićna reklama koja trenutno izaziva burne reakcije: U njoj se pojavljuju muslimani, crnci i homoseksualci (VIDEO)

Kad primetite diskriminaciju, obavezno je prijavite (FOTO)

Uoči Dana tolerancije u Srbiji, Janković je za RTS rekla da su najugroženiji bili i stariji sugrađani na polju ostvarivanja zdravstvene zaštite, dok su se mladi sa diskriminacijom suočavali na polju obrazovanja. Poverenica je navela da su žene najviše diskriminisane na tržištu rada i u vezi sa materinstvom.

- Žena se po povratku sa porodiljskog bolovanja neretko degradira profesionalno i često dobija i nižu poziciju i platu. Diskriminatorni tekstovi u medijima takođe podstiču diskriminaciju žena - objasnila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Janković je navela da će danas na godišnjoj konferenciji kancelarija za rodnu ravnopravnost predstaviti zvanične podatke na osnovu preporuka koje su dali.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ona je dodala da će prvi put imati zvanične podatke o broju žena na javnim funkcijama - od lokalnih samouprava do vrtića.

- Mi ćemo te podatke pratiti redovno na lokalu jer se tamo odvija život, bez obzira na značajne pomake kada je reč o nacionalnom i republičkom nivou. Imamo dobar zakonski okvir, ali u praksi mora još da se radi - rekla je Janković.

Na pitanje gde ima pomaka, ona je ocenila da je Srbija u prošloj godini bila dobar primer tolerancije, navodeći odnos sa migrantima i to što se Parada ponosa godinama održava bez incidenata.

Foto: Telegraf

- Nova generacija je potpuno oslobođena predrasuda. Ove godine sam razgovarala sa hiljadu dečaka i devojčica i oni uopšte nemaju problem sa tolerancijom - rekla je Jankovićeva.

Za nju je ohrabrujuće i to što veliki broj muškaraca preuzima ulogu očeva.

- Treba to istaći da se ne stvara nerazumevanje i da ne stvaramo novi jaz među polovima - naglasila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA