Pola veka ne plaćaju "kiriju" za grobno mesto: Za "večnu kuću" u Kragujevcu građani dužni 500.000 evra (FOTO)

Problem je što ima slučajeva gde jedan dužnik ne poseduje samo jedno grobno mesto, već dva, tri, pa čak i do šest mesta

  • 21

Kragujevačkim "Gradskim grobljima" građani za održavanje grobnih mesta duguju pola miliona evra, neki ne plaćaju i po 50 godina. Postoji oko 1.100 grobnih mesta gde građani duguju više od 10 godina i oko 300 - 400 mesta gde niko ne plaća više od 30 godina.

Plaćao grobna mesta 55 godina, slučajno saznao da su prodata drugome! (FOTO)

Građani Kragujevca Javnom komunalnom preduzeću "Gradska groblja", od 2010. godine do danas, duguju oko 66 miliona dinara na ime takse za grobna mesta i održavanje. Neki od dužnika ovaj status imaju pola veka!

Godišnja taksa za zakup i održavanje jednog grobnog mesta je 902 dinara. Zakup traje deset godina. U "Gradskim grobljima" kažu da je tih 10 godina obavezan rok počivanja i da to mnogi plate, ali posle toga zaborave plaćanje.

Postoji oko 1.100 grobnih mesta gde građani duguju više od 10 godina i oko 300 do 400 mesta gde niko ne plaća više od 30 godina.

Takođe je problem što ima slučajeva gde jedan dužnik ne poseduje samo jedno grobno mesto, već dva, tri, pa sve do šest mesta. Ni za jedno ne plaća godinama.

Foto: Telegraf

Rukovodstvo JKP "Gradska groblja" odgovorno je pred gradskim vlastima zbog slabe naplate dugova, a sa druge strane nemoćno da te dugove naplati.

Neplatiše često žive van Kragujevca, čak i van Srbije. Tada JKP kreće u pronalaženje rodbine i naslednika, što je često mukotrpan posao. Situacija se komplikuje ako su oni na koje se grobna mesta vode preminuli, a mesta nisu prevedena na naslednike ili nema naslednika.

Sa druge strane, građani često protestuju zbog loše uređenih grobalja, ali malo ko zna da za više od 1.500 grobnih mesta niko ne plaća održavanje od decenije do pola veka. Za razliku od ostalih komunalnih usluga dugovanja za ovu ne zastarevaju.

Daljinac

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    15. novembar 2017 | 23:18

    U Smederevu sam kupio grobnicu i platio 3500 eura imam ugovor i racun. Sve oko nje je izbetonirano i sad godisnje komunalno trazi 1700 dinara za odrzavanje. Ne znam sta tu odrzavaju kad je sve beton okolo grobnice a povremeno ja prebrisem grobnicu i nenameravam da im placam. Cist lopovluk pa zasta sam platio 3500 eura

  • Vladisav

    15. novembar 2017 | 22:17

    Placaj dok si ziv placaj posle smrti pa dokle bre da nam oderete kozu i zive i mrtve?

  • Antap

    15. novembar 2017 | 23:20

    Koliko znam JKP u Kragujevcu jedva čeka da takva grobna mesta na Gradskom groblju (možda i na groblju "Bozman") proda bogatim skorojevićima za nekoliko hiljada evra (ne znam samo da li legalno ili ispid žita). Prema tome, neka ne kukaju nego neka pokušaju da srede groblja. Koliko rade i to im je puno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA