Zbog lajkova na Fejsbuku devojčice padaju u depresiju: Nova strašna pošast obuzima devojčice, i sve je masovnija

Društvene mreže utiču na mentalno zdravlje

  • 17

Sve više devojčica u Srbiji ima ozbiljne psihičke probleme zbog nedovoljne popularnosti na društvenim mrežama! Verovali ili ne, naši psiholozi se poslednjih godina suočavaju sa velikim brojem slučajeva tinejdžerki koje su zapale u depresiju, i to samo zato, jer njihove slike ili statusi na Fejsbuku i Instagramu nisu dobili očekivani broj lajkova.

OSTANI TRUDNA I UDAJ SE: Devojčica (10) iz Srbije napisala koje su joj želje za budućnost! Ovo je poraz cele nacije! (FOTO)

Mnoge od tih devojčica, nezadovoljne statusom u društvu, počinju da se otuđuju, gube samopouzdanje, a to dalje vodi u bolesti kao što je anoreksija, pa čak i ka samoubistvu.

U prilog ovoj tezi govori i statistika, koja pokazuje da je u polsednjih pet godina depresija među devojčicama porasla za 58 odsto, a među dečacima samo devet odsto.

NIJE NAIVNO

Dragana Ćorić iz Udruženja "Roditelj" upozorava da opterećenost tinejdžerki svojom popularnošću na društvenim mrežama poprima oblike patologije i predstavlja sve veći problem.

- Mladima se čitava realnost preselila na društvene mreže i sve što je bitno dešava se tamo. Devojčice na Fejsbuku i Instagramu objavljuju šta su obukle, radile, mislile, jele ili čitale tog dana, a sud prijatelja, oličen kroz lajkove, jedino je merilo za uspeh i popularnost - kaže Ćorićeva.

Ako nema lajkova, tinejdžerke se povlače u sebe.

- Ako lajkovi izostanu, tinejdžerka koja je u osetljivim godinama povlači se u sebe, misli da je bezvredna, prestaje da se druži sa prijateljima, gubi samopouzdanje, a to dalje vodi u klasičnu depresiju i druge ozbiljne psihičke probleme. Svedoci smo sve više takvih slučajeva i u Srbiji. Možda stvari na prvi pogled deluju bezazleno i naivno, ali nimalo nisu - naglašava Ćorićeva.

Foto: Promo/Kaspersky

Ona smatra da u takvim situacijama jedino roditelji mogu da pomognu deci, ali oni se često uključe u problem kada postane prekasno.

- Roditelji, pre nego što deci kupe telefon, moraju da im objasne i da ih ubede da prave vrednosti nisu na društvenim mrežama. Ako to propuste, deca će prisvojiti stav svog društva, koje kaže da si uspešan onoliko koliko se drugima sviđaju tvoje pozerske slike ili statusi - objašnjava sagovornica.

KOGA BRIGA ZA LJUBAVNE JADE

Nekada su se tinejdžerke opterećivale ljubavnim problemima, a danas brojem lajkova.

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    16. novembar 2017 | 10:42

    Za taj problem depresije zbog nedostatka lajkova ce uskoro biti potreban nov ogranak psihologije pod nazivom sujetologija.

  • Dani

    16. novembar 2017 | 11:49

    Strašno, opsednuti glupostima..

  • Gavran

    16. novembar 2017 | 11:11

    Ma njima treba 25 po turu, da izbace te bubice iz glave, i prihvate se nečeg pametnijeg.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA