≫ 

Uporedili smo koliko porodiljskog odsustva imaju majke u Srbiji, a koliko u ostalim delovima sveta

Naša zemlja se nalazi u zlatnoj sredini

  • 14

Bebe u Srbiji "imaju pravo", da im mame budu na porodiljskom odsustvu, dok ne napune 11 meseci, a mališani u Nemačkoj odrastaju uz majku koja ne mora da ide na posao, do treće godine. Sa druge strane, majke u Americi dobijaju 12 nedelja na ime brige o detetu. Što se tiče porodiljskog odsustva, moglo bi da se zaključi da se Srbija nalazi u zlatnoj sredini.

VELIKA I MOĆNA PROMENA U SRBIJI: I žene koje rade pod ugovorom će imati plaćeno porodiljsko!

NEMAČKA

U ovoj zemlji Evropske unije, porodiljsko odsustvo traje 14 meseci. Međutim, majka ima pravo da uzme tri godine odsustva kako bi se posvetila odgajanju deteta. U tom slučaju poslodavac je dužan da joj čuva radno mesto. Majka može da počne da radi i posle godinu dana, i da odluči da preostale dve godine iskoristi u bilo kom periodu do detetove osme godine.

Tokom prva tri meseca porodiljskog odsustva, majka prima celu platu, a do 14. meseca prima oko 67 odsto plate, a sledeće dve godine nema primanja.

Država Nemačka je dala podsticaj majkama da ostaju kod kuće, jer za one koje se odluče na taj korak postoji naknada od 150 evra koja se daje do detetove treće godine.

Pre porođaja mame odlaze na trudničko odsustvo šest nedelja pre termina i u tom periodu dobijaju celu platu.

Foto: Pixabay

ITALIJA

Bebe u Italiji, u toplom zagrljaju majke, mogu da "ostanu" tri meseca nakon rođenja. Trudnice prestaju da rade dva meseca pred termin, mada ponekad lekari odobre da rade i mesec dana pred porođaj. U tom slučaju, mogu uz bebe da ostanu do četvrtog meseca. Tokom ovih meseci majke imaju pravo na 80 odsto od plate, a u najvećem broju slučajeva kompanija im dotira još 20 odsto.

Nakon ovog perioda, majke ne počinju da rade, već dobijaju dodatnih deset meseci kako bi se posvetile mališanima kojima je pažnja neophodna za pravilan rast i razvoj.

Tokom prvih šest meseci takvog porodiljskog odsustva dobijaju 30 odsto plate, a ostalo vreme je neplaćeno.

Ukoliko majka odustane od dodatnog porodiljskog odsustva, dobija 600 evra mesečno kao pomoć, jer u tom slučaju dete mora da ide u vrtić, a takođe ima pravo da na ime podoja odsustvuje dva sata sa posla.

ŠVEDSKA

Ova zemlja Skandinavije se razlikuje od ostalih po tome što u njoj i očevi dobijaju porodiljsko odsustvo. Naime, majke i očevi dobijaju po 240 dana plaćenog odsustva.

Za to vreme primaju 80 odsto od plate, a nezaposleni koji dobiju potomke isto imaju pravo na porodiljsko. Takođe, Šveđani imaju pravo da do detetove osme godine radne skraćeno, a plata će im biti obračunata na osnovu broja sati.

Foto: Pixabay

Porodiljsko odsustvo roditeljii nisu u obavezi da odmah iskoriste, već mogu sami da procene u kom uzrastu su najpotrebniji detetu, do osme godine.

U Švedskoj otac i majka imaju jednaka prava, jer je vlada imala cilj da se očevi što više uključe u odgajanje dece.

- U Švedskoj nema podela na "muške" i "ženske" poslove, pa se ni roditelji ne dele na majke koje treba da brinu o deci, a da očevi samo rade. Ovakav način razmišljanja je potpuno drugačiji, nego kod nas u Srbiji, ali meni i mojoj ženi to odgovara. Ja volim da budem sa svojim detetom i drago mi je da sam dobio priliku da budem uz njega dok odrasta - rekao je za Telegraf.rs Bojan Radenković koji već deceniju živi u Švedskoj.

Supružnici su postigli dogovor ko će kad biti uz dete.

- Žena je ostala uz malenog dok je bio baš mala beba, jer je dojila, a ja sam u tom periodu radio. Kad je prošlo 240 dana, ja sam ostao uz sina. Zaista sam srećan, i ja i žena i sin - dodaje Bojan.

KANADA

Od 3. decembra u ovoj zemlji, majke će u svojoj dobijati porodiljsko odsustvo dok beba ne navrši godinu i po dana. Međutim, Kanađani ženama koje su rodile punu platu isplaćuju do detetove 17. nedelje. Nakon toga dobijaju najviše do 55 odsto prosečne plate, i to maksimalno do 485 kanadskih dolara nedeljno.

AMERIKA

Bebe u Americi vrlo rano moraju da se naviknu da odrastaju uz majku koja je zaposlena. Naime, majke imaju pravo na 12 nedelja neplaćenog odsustva sa posla i nakon toga moraju da se vrate poslovnim obavezama.

Deci su najpotrebniji roditelji, jer ljubav koju oni pružaju ništa ne može da nadoknadi. Iz tog razloga je potrebno da porodiljsko odsustvo traje što je duže moguće.

Daljinac

(I.Vlajković-i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    4. decembar 2017 | 19:49

    Kako smo u sredini kad svi imaju veća prava od navedenih osim Amerike, u kojoj sa druge strane postoje mnoge olakšice u vezi svega? Naš zakon je, po meni, dobar, ali je problem što se poslodavcima uvek nekako dozvoli da ucenjuju žene da ne idu na porodiljsko ili da ne rađaju. Takođe, porodilje u Srbiji i dalje ostaju bez posla na vrlo prost način. Imaji ugovor na određeno vreme, kad se vrate na posao dalje posladavac nije dužan da produži ugovor i žene ostaju bez posla. Kad se vrate na posao, vraćaju se ba degradirano radno mesto i trpe pritisak da same daju otkaz... U Srbiji nikad nije bio sporan zakon, već njegovo sprovođenje! Svet poslodavaca je takođe vrlo ograničena samo na novac bez ikakvog razumevanja za privatne potrebe zaposlenih.

  • Sasa

    4. decembar 2017 | 18:54

    Island 12 meseci I Majka i Otac stim da otac moze da prebaci majci jos 6 meseca

  • renata

    5. decembar 2017 | 09:16

    U kojoj zlatnoj sredini? Pa to vazi samo za manjinu koja radi u drzavnom sektoru. Kod privatnika dobijes odkaz.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA