≫ 

Mnogi pravoslavci prave veliku grešku tokom posta, a da toga nisu ni svesni

Telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim

  • 10

Božićni post je počeo danas, a završava se na Božić, 7. januara. Tih 40 dana svaki pravi vernik treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše, ali mnogi ljudi greše tokom posta.

Sredom i petkom se posti isključivo na vodi. Ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno je ulje u ishrani, kao i vino. 

Subotom i nedeljom može da se jede riba. Najstrožiji post je 6. januara, na Badnji dan, kada su pravi vernici toga dana sve do večere samo na vodi. 

U toku celog posta ne jedemo meso, beli mrs i jaja.

Poslednja nedelja Božićnog posta posti se strožije, bez upotrebe ribe, a po mogućnosti na vode.

Danas počinje veliki Božićni post: Pravi vernik treba obavezno da uradi jednu stvar

Veoma je važno da pravoslavni hrišćani koji žive u zemljama u kojima se novogodišnji praznici slave po novom kalendaru i padaju u vreme Božićnog posta, ne prekidaju post, već da Novu Godinu proslavljaju kada ona dođe po pravoslavnom kalendaru, poštujući tradiciju svojih predaka i crkvena pravila.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Post je, zapravo, vreme kada čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela.

Vreme posta treba da nauči čoveka suzdržavanju, ali ne samo od masne hrane, već i od zlobe, uvreda, besa i svakog onog ponašnja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

Foto: Telegraf.rs

Prema pravilima posta i prema rečima Svetog Jovana Zlatoustog, telesni post ne treba koristi ako nije povezan sa duhovnim.

Ne govori mi: "Toliko dana sam postio, nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini. Kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog - blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? - prenose se reči Jovana Zlatoustog u crkvenim knjigama.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laz

    28. novembar 2017 | 10:50

    Ne solite nam pamet vise.Onaj ko ne cini zlo drugima i nema zle misli,nema potrebe za postom.

  • Dragana

    28. novembar 2017 | 14:21

    To se podrazumijeva. Kako se Bogu molimo za pomoć,isto tako moramo i da mu se zahvalimo kada nam dobro ide. Također,tokom cijelog života moramo da budemo i ostanemo ČOVJEK,to je zaista bitno jer Bog na nas gleda kroz naša srca i djela...

  • čarls bronson

    28. novembar 2017 | 11:38

    Beograd će tek da posti "na vodi" .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA