Poplave u leskovačkom kraju: Ulice plivaju, kanalizacija poplavila kuće

U varoši Vlasotince nabujala je reka Vlasina do kritične granice odbrane od poplava, a zbog zamućenja vodozahvata u toj reci obustavljen je rad Fabrike vode za piće na nekoliko sati

  • 4

Kiša koja drugi dan neprekidno pada u leskovačkom kraju izazvala je brojne nevolje tamošnjim komunalcima, ali i plavljenje velikog broja oranica i desetak kuća i privrednih objekata, ponajviše u Vlasotincu.

Albanija paralisana: Stravične poplave izazvale haos, ima poginulih! Vojska i policija pomažu zarobljenima (FOTO) (VIDEO)

Procenjuje se da je palo oko 60 litara vodenog taloga po metru kvadratnom, a padavine će najverovatnije potrajati i narednih dana.

Usled izlivanja reke Šišavice u selu Sredor u opštini Vlasotince ošetećeni su putni pravci iz ove varoši ka selima Šišava, Donja Lomnica, Sredor, Gunjetina i Komarica. Na ovim putnim pravcima oštećen je jedan most i oko desetak kilometara asfalta regionalnog puta ka obroncima Vlasine.

U varoši Vlasotince nabujala je reka Vlasina do kritične granice odbrane od poplava, a zbog zamućenja vodozahvata u toj reci obustavljen je rad Fabrike vode za piće na nekoliko sati.

Ivan Stanković, načelnik Štaba za vanredne situacije u opštini na obalama reke Vlasine, ističe da je u nižim delovima varoši Vlasotince kanalizacija poplavila desetak kuća i nekoliko manjih privrednih objekata.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Rešavanje problema napajanja Vlasotinčana zdravom pijaćom vodom započelo je tokom oktobra dovođenjem vode iz potoka Rastavica do vodozahvata, koji je ovom prilikom prilično zamućen. Kako se očekuje, taj problem će biti rešen do kraja godine uz pomoć JP „Srbija vode“, a ta investicija koštaće oko 39 miliona dinara.

- Problem sa kanalizacijom u opštini Vlasotincese provlači se u planovima u poslednjih tridesetak godina. Ubeđen sam da ćemo taj problem uskoro rešiti u celosti, posebno u nižim delovima varoši Vlasotince, od glavne autobuske stanice na putu ka Šišavi - istakao je profesor Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Ništa bolja situacija nije ni u susednom Leskovcu. Kiša koja je satima neprekidno padala u leskovačkom kraju ovdašnje gradske ulice pretvorila je u male potoke.

Začepljeni slivnici i šahte, uglavnom nemarom građana i nebrigom nadležne komunalne organizacije, nisu mogli da prime toliki vodeni talog. Voda je prštala na sve strane sa velikim „besplatnim pranjem“malobrojnih prolaznika i izloga prodavnica i radnji duž ulica

Veliki broj zatrpanih odvodnih kanala i vodopropusta na jugu Srbije, zbog nekontrolisanog bacanja čvrstog komunalnog otpada i smeća od strane neodgovornih meštana, u leskovačkom kraju izazvao je plavljenje brojnih oranica i poljskih puteva, posebno oniih na obalama Južne Morave.

Procena štete nadležnih gradskih službi se očekuje po prestanku padavina.

Daljinac

(Telegraf.rs/Alo.rs/ Foto: ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ce se podavimo u vodu

    2. decembar 2017 | 00:39

    Vodu nisu iskljucili na nekoliko sati nego vodu necemo imati minimum tri dana, a inace vodu nemamo ni kad je plus 50. Struja nestajala 10 puta to niste napisali, jednu struju gorimo, svi ce da poginemo u voduuu...

  • Po

    1. decembar 2017 | 23:34

    Nece biti prvi put da Vlasotince bude poplavljeno.A oni nemaju vodu lrti kad je susa i kad kisa pada.Ispade da su uvek bez vode,to je istina i to znaju oni koji zive u Vlasotincu.

  • Po

    2. decembar 2017 | 00:15

    Nemaju vudu za pice i za pranje,a imaju za davljenje.Podavice se u nabujalu Vlasinu i potocic Sisavica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA