Kakvi su se pokloni nekad nosili na slavu, a kakvi danas? (VIDEO)

Slava skoro više nigde ne predstavlja obeležavenje sveca zaštitnika doma i slavlje sa najbližima, več trku za prestižnom trpezom i što luksuznijim poklonima

  • 8

Pokloni za slavu iz godine u godinu postaju sve luksuzniji, a na tom putu kao da se izgubio smisao i suština slave. Skoro pa da više nigde ne predstavlja obeležavenje sveca zaštitnika doma i slavlje sa najbližima, več trku za prestižnom trpezom i što luksuznijim poklonima.

NE BACAJTE NIŠTA: Evo šta da uradite sa hranom koja vam preostane nakon slave

Zadnjih godina neretko se dešava da gosti u želji za što "lepšim" poklonom odu u krajnost pa se desi da domaćice dobijaju veš, kozmetiku, escajg, domaćini čarape, košulje, a ni deca ne zaostaju sa luksuznim igračkama.

Šta se nekada nosilo na slavu?

U davna vremena na poklon se nosilo ono što su gosti ručno izradili kolači, vino, rakija, jabuke, šećer, brašno, ali i vunene čarape ili ručne radove.

Danas su se običaji dosta izmenili pa su šećer, kafu i rakiju, zamenila skupocena pića, bombonjere, cveće, razni pokloni, pa odlazak na slavu predstavlja trošak za koji je potrebno izdvojiti pravo malo bogatstvo.

Kako kažu naši sagovornici ustaljen je i trend prosleđivanja kesa, pa se poklon neretko i ne otvori, već se prosledi dalje. Da ne pominjemo trud da se sve te silne kese "zapamte" da bismo se odužili kad dođe naš red da uzvratimo posetu, možda bi ipak lepše bilo da odemo punog srca a sa manje poklona...

Pogledajte šta su nam sugrađani rekli o današnjim poklonima za slavu:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    6. decembar 2017 | 16:07

    kako lepo svira violina svilen konac ❤ inace ja oduvek za slavu poklonim kafu secer u kocki i vino ili neki cognjak.

  • Zrcalo

    6. decembar 2017 | 13:35

    Ja se secam pakovanja ratluka koji je kruzio decenijama

  • VOTA

    6. decembar 2017 | 13:32

    Nosile se vunene carape jer su I sami gosti iste nosili.danas sve kupuju za sebe pa I kad podju u goste.deci treba nositi I igracke I slatkise jer oni nema cemu drugom da se raduju na slavu.Ipak najveci problem su politicke teme pomesane sa alkoholom svadje I napeta atmosvera.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA