Na ovom blagu srpski krijumčari zarađuju milione: U svetu od njega prave ekskluzivne delicije, a Srbi rakiju (VIDEO)

Ove ekskluzivne pečurke prodaju se uhodanim krijumčarskim putem elitnim svetskim restoranima, pošto je njihov legalan izvoz strogo kontrolisan

  • 1

Stotine lovaca na bele tartufe u rezervatu Zasavica kod Sremske Mitrovice svakodnevno traga za ovim skupocenim pečurkama, čija cena na crnom tržištu dostiže i više od 3.000 evra po kilogramu.

Najlakši posao u Srbiji, a za 5 minuta zaradite 6.000 evra: Ovo je spisak svih nalazišta na kojima možete naći tartufe (VIDEO)

Ove ekskluzivne pečurke prodaju se uhodanim krijumčarskim putem elitnim svetskim restoranima, pošto je njihov legalan izvoz strogo kontrolisan. Beli tartufi se koriste za spremanje najdelikatesnijih jela za svetski džetset, a služe se i kao afrodizijak.

Crni tartuf je znatno jeftiniji, kilogram je 300 do 500 evra. Toliko za njega, međutim, dobiju samo distributeri, dok beračima pripada par stotina evra po kilogramu.

Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica, kaže da beli tartufi u sremskim šumama rastu hiljadama godina, ali je lon na njih počeo tek nedavno kada se pročulo kolika im je cena na crnom tržištu.

Foto: Milena Đorđević

- Otkako smo pre godinu dana obelodanili da smo u našim šumama pronašli pet vrsta tartufa, među kojima je i najskuplji kraljevski beli tartuf, Zasavica vrvi od lovaca koji dolaze sa specijalno obučenim psima - kaže Simić.

Ekskluzivno pravo na branje tartufa ima samo restoran u sklopu rezervata.

- Tartufe koje ovde nađemo koristimo u malim količinama u spravljanju naših delakatesa paprikaš od mangulice i rakije od tartufa. Sve drugo nije dozvoljeno. Tartufe ne prodajemo, jer zakon ne dozvoljava - dodao je Simić.

Šuma je ogromna, i kako kažu nemoguće je sprečiti krijumčare da dolaze u lov na tartufe, do sada je podneto nekoliko krivičnih prijava, ali oni ipak ne odustaju.

Beli tartufi mogu se naći iskljućivo u neposrednoj blizini reka sa visokim nivoom podzemnih voda. Tamo rastu u simbiozi sa hrastom lužnjakom i belom topolom. Na istim mestima mogu se takođe pronaći i crni tartufi, ali ne oni krupni i najboljeg kvaliteta.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA