Novine u Zakonu o Vojci Srbije: Vulin će komandovati i Vojnom policijom, granica za "ugovorce" pomerena sa 40 na 53 godine

Predloženim izmenama zakona je dodato i novo ovlašćenje Vojnoj policiji da "vodi službene evidencije i obrađuje podatke o ličnosti" u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije

  • 13

Vlada Srbije usvojila je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, koje predviđaju da ministar odbrane može narediti Vojnoj policiji da "poslove obezbeđenja određenih ličnosti i protivterorističke zaštite" može da obavlja i van Ministarstva i Vojske.

Snimak kad dežurni MIG-ovi polete sa aerodroma u Batajnici su utisak dana (FOTO) (VIDEO)

Srpska policija ima novo, moćno oružje: Ove ZVERI će momci u plavom koristiti za sve važne akcije (FOTO)

Izbrisan je stav iz važećeg zakona da se "Vojna policija može angažovati u pružanju pomoći organima unutrašnjih poslova (policije) u miru i vanrednom stanju na osnovu zahteva nadležnog organa, po odobrenju ministra odbrane".

Foto: mod.gov.rs

Uprava Vojne policije je organizaciona jedinica Generalštaba, a ne Ministarstva odbrane, pa je novost to što će ako se izmene zakona usvoje, odluku o njenom angažovanju van sistema ministar donositi, a ne odobravati.

U predlogu zakonskih izmena i dopuna nije precizirano koje ličnosti van Vojske i Ministarstva će moći da obezbeđuje Vojna policija, kao ni u kojim akcijama "protivterorističke zaštite" će moći da bude angažovana. Predloženim izmenama zakona je dodato i novo ovlašćenje Vojnoj policiji da "vodi službene evidencije i obrađuje podatke o ličnosti" u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, "u skladu sa propisima koji uređuju evidencije i obradu podataka o ličnosti u oblasti unutrašnjih poslova."

Izmene i dopune zakona o Vojsci Srbije će "pogoditi" poručnike, jer je njima propisano da će, umesto dosadašnje tri, unapređenje u čin kapetana moći dobiti posle najmanje četiri godine provedene u tom činu.

Foto: mod.gov.rs

Izmenama je predviđeno da se unapređenje oficira i podoficira u viši obavlja na osnovu kriterijuma koje utvrđuje ministar odbrane i da se prave "liste kandidata".

Izmenjen je i dosadašnji član o maksimalnoj životnoj dobi do koje u vojnoj službi, uz trogodišnje obnavljanje ugovora, mogu ostati vojnici, podoficiri i oficiri po ugovoru, pa su godine starosti za sve povećane do 53. Do sada je starosna granica za profesionalnog vojnika bila 40 godina života, a podoficira i oficira 45.

Dodata je i odredba da se, izuzetno, a po odluci ministra odbrane, ugovor licima na pojedinim formacijskim mestima ili određenih specijalnosti može obnavljati do ispunjenja uslova za odlazak u penziju propisanih zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje, što znači i posle 53. godine.

Daljinac

(Telegraf.rs / Fonet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dusan

    2. januar 2018 | 18:47

    naravno da se pomera starosna granica jer vojsku napusta mnogo ljudi.cudi me, posto je nikad bolje....nikad spremnije......bla, bla, bla......

  • Ој Србијо мила мати...

    2. januar 2018 | 18:21

    Profesionalna vojska u ovako siromašnoj zemlji, je apsolutni promašaj. Od tog bajo moj, nema ništa...

  • Lazar.M

    2. januar 2018 | 17:38

    Posto je interesovanje preveliko starosna granica pomerena na 53 verovatno ce biti pomerena i na penzionere da se i oni mogu prijaviti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA