Arkan je obožavao Švedsku, ali ljubav nije bila obostrana: Nisu znali šta je zaključavanje vrata dok im on nije stigao

Ražnatović se na različite načine dodvoravao Šveđanima, doduše, dok ih je pljačkao

  • 7

Od svih zemalja u kojima je Željko Ražnatović Arkan "operisao", najviše je voleo Švedsku. Ne može se, ipak, reći da je ta ljubav bila obostrana. Urbana legenda, potvrđena sa više strana, kaže da nekada Šveđani uopšte nisu zaključavali vrata, sve dok u njihovu zemlju nije došao Arkan.

Giška, Arkan i Knele se sad prevrću u grobu: Ne mogu da odgovore Šešelju, a on pred kamerama govori kako je bio strah i trepet za njih

Kako ga se i ne bi plašili kada je za samo četiri meseca izvršio osamnaest pljački u Švedskoj i "digao" nekih 87.000 kruna, poprilične pare u ta doba.

On se, pak, trudio da sa Šveđanima uspostavi dobre odnose, pa je u pljačku odlazio kao kavaljer. Zato je tamo ostao zapamćen i kao "razbojnik s ružom". Ušao bi u banku sa cvetom u jednoj ruci i pištoljem u drugoj i lepo zamolio blagajnicu da mu isprazni novac u kesu. Ostavio bi joj cvet i udaljio bi se.

Foto: Pixabay

Sa solo pljačkama u skandinavskoj zemlji prestao je kad mu je prijatelj Dragan Joksović Jokso otkrio da je skoro 30 odsto cigareta u Evropi švercovano.

Iako je bio već dovoljno bogat, navode Šveđani, Arkan je odlučio da se uključi u ovaj posao kada mu je Joksa rekao da je godišnje u igri pet milijardi dolara.

Skandinavsko tržište bilo je potpuno otvoreno zbog Joksovićevih prijateljstava na skoro svim nivoima švedske državne uprave.

Švedska policija i pravosuđe smatraju da su Arkan i Joksović početkom 1997. godine formirali deo panevropske mreže za šverc cigareta. Te godine količina cigareta prokrijumčarenih u Švedsku se udvostručila, odnosno iznosila je 40 miliona cigareta.

Foto: Vican Vicanović / Privatna arhiva Jovana Milivojević

Kada je Joksović ubijen na hipodromu u Stokholmu, Arkan je u Švedsku poslao četvoricu plaćenih ubica da namire račune s naručiocima ubistva.

Takođe je švedskim vlastima zapretio da ako brzo ne otkriju i kazne nalogodavce, dug će namiriti tako što će se osvetiti nad švedskim vojnicima u sastavu SFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Na terenu, u Bosni, odmah su preduzete pojačane mere bezbednosti. Joksovićev ubica vrlo brzo osuđen je na doživotnu robiju. Posle toga, Arkan se više nikad nije vratio u Švedsku.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еро са онога света

    3. januar 2018 | 23:06

    Циркусант обучен у официрску униформу Краљевине Србије

  • Mican

    3. januar 2018 | 21:53

    Ovo su vasi navodi a gde mogu da vidim navode svedjana

  • Švedski🇸🇪Balkanac

    3. januar 2018 | 22:22

    Prvi smo “mi”na tapeti u Švedskoj/EU kakvi navodi...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA