Morbile odnose živote: Roditelji čija deca nisu vakcinisana, na jednu stvar naročito moraju da obrate pažnju

Nažalost u Srbiji postoje i slučajevi kada vakcinacija nije moguća, jer zdravstveno stanje ne dopušta. Što brojne roditelje dovodi u nezavidan položaj, ali po rečima prof. dr Žarka Rankovića, nema mesta panici

  • 2

Dvogodišnjak J.R. iz Niša preminuo je od komplikacija izazvanih malim boginjama u Kliničkom centru u Nišu. On je druga žrtva malih boginja Srbiji za proteklih 10 dana.

Mali Nišlija (2) lavovski se borio, ali nije preživeo male boginje: Jakov na svet došao vantelesnom i to iz 3. pokušaja, roditelji ga danas zauvek ispratili

Pre njega umro je muškarac u Infektivnoj klinici KCS-a u Beogradu, zajedničko im je što nisu primili MMR vakcinu. S druge strane, mali Nišlija nije ni mogao da je primi jer je, kako je rekao dr Dejan Milojević načelnik intezivne negeu KC Niš, rođen šest nedelja pre termina, pluća su mu bila nezrela, a tokom života je pet ili šest puta imao upalu pluća.

Nažalost u Srbiji postoje i slučajevi kada vakcinacija nije moguća, jer zdravstveno stanje ne dopušta. Što brojne roditelje dovodi u nezavidan položaj, ali po rečima prof. dr Žarka Rankovića, nema mesta panici.

- Od morbila se teško sačuvati jer se prenose kapljičnim putem. Preventivno treba da provetravamo prostorije, provodimo više vremena na svežem vazduhu i jedemo hranu bogatu vitaminima, uključujući i zimnicu . Sve navedeno čini se zbog poboljšanja imuniteta. Vrlo je važno da ne vodimo decu na velike skupove i dečije žurke, jer se uvek može desiti da je od prisutnih neko inficiran - rekao je čuveni srpski infektolog.

Foto: Profimedia

- Male boginje se u većini završavaju potpunim izlečenjem. Ukoliko se razbole vakcinisana deca, jer vakcina ne daje potpuni imunitet, manja je verovatnoća od pojave komplikacija. Ako se razboli nevakcinisana osoba, odmah se ide kod lekara, podiže se imunitet, prati stanje, da ne dođe do upale pluća.

- Male boginje kao i sve drugo imaju svoj tok, pa svi smo ih odbolovali, ali kod prvih simptoma odmah kod lekara, nikakve alternativne metode ne pomažu - rekao je dr Ranković.

Epidemiolozi upozoravaju da bi boginje mogu odneti još neki dečji život ukoliko se ne poveća broj vakcinisanih mališana.

- Svakim danom imamo sve više obolelih, a svaki deseti zaraženi dobiju upalu pluća, koja je opasna po život. O tome govorin i poslednji nesrećni slučaj iz Niša. Ukoliko se nastavi trend nevakcinisanja bolim se da ćemo imati još smrtnih slučajeva, posebno među manjom decom - rekao je dr epidemiolog Zoran Radovanović.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krzo

    4. januar 2018 | 09:47

    Kako verovati nekima kod kojih su nestale na hiljade beba e bas oni sad toboze brinu za bebe a svoju decu ne vakcinisu

  • Nele

    4. januar 2018 | 09:08

    MMR vakcina proveri da li dva puta 5/7/9 knjizica vakcina stara generation 1971/76

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA